Връзки за достъпност

Извънредни новини

Община Пловдив не обжалва. Гергов може да получи контрол над Пловдивския панаир


Протест в Пловдив срещу решението на Общинския съвет за Панаира през януари.

Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд - Пловдив за акциите на община Варна в публично-частното дружество "Пълдин туринвест", което е собственик на "Международен панаир Пловдив".

Така се допуска овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов.

Крайният срок за постъпването на жалбата беше 17 часа в понеделник, 24 април. Такава обаче не е внесена, потвърдиха от Община Пловдив пред Свободна Европа.

Според plovdiv24.bg кметът на Пловдив Здравко Димитров е бил в отпуск. "Има решение на Общинския съвет и ние го изпълняваме", каза пред сайта заместник-кметът по финанси Величко Родопски. "Държавата досега не е направила нищо, а ние какво можем да направим? Само разходи правим", допълни Родопски и припомни, че съдът е потвърдил решението на Общинския съвет.

Решението на съда, което се очакваше да бъде обжалвано, отмени частично решение на Общинския съвет в Пловдив от 19.12.2022 г., в което имаше противоречиви текстове. На 4 април съдът постанови, че увеличението на капитала на общинско-частното дружество "Пълдин туринвест" с акциите на община Варна в Пловдивския панаир е напълно законно. А мотивът за това е, че представителят на общината в общото събрание е подкрепил промяната на капитала на дружеството по волята на Общинския съвет.

Така в "Пълдин туринвест" ще може да влезе нов акционер – управляваната от Иван Портних от ГЕРБ община Варна. Новият съсобственик влиза с апорт на акциите си в Пловдивския панаир. Те му бяха дадени от правителството на Бойко Борисов през 2016 г. 20 на сто от акциите на държавата в Панаира бяха дадени на община Пловдив, а останалите 29 на сто – на община Варна. Така "Пълдин туринвест" - дружество, контролирано от Гергов - ще овладее и фирмата, която управлява панаира. Публичното участие в някога изцяло държавния панаир ще остане около 20%. С такъв дял държавата не може да влияе на решенията, които мажоритарният акционер може да взима еднолично.

Решението на Общинския съвет, с което се “отпуши” сделката, бе взето по предложение на председателя на групата на „Алтернатива за Пловдив“ - Николай Радев. Тази група е наричана “БСП на Гергов”, защото съветниците напуснаха БСП след изключването на Гергов от партията през 2021 г. Предложението община Пловдив да подкрепи увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" беше подкрепено и от групата на ГЕРБ в Общинския съвет. Кметът Здравко Димитров подаде жалба срещу това решение в последния момент и след намеса на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По-късно обаче Борисов публично оттегли подкрепата на партията за Димитров и поиска той да подаде оставка като кмет. Димитров отказа и напусна ГЕРБ. Така в момента кметът на Пловдив официално не е част от партията на Борисов.

Строителството на съвременния панаирен град, който заема площ от 350 дка. в центъра на Пловдив, започва в края на 40-те години на миналия век.

Началото на овладяването на панаира е поставено по време на управлението на БСП, НДСВ и ДПС от 2005 до 2009 година. Премиер е Сергей Станишев, а панаирът е в ресора на икономическия министър Румен Овчаров. И двамата са в ръководството на БСП. През февруари 2023 г. Овчаров беше санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски".

Процесът, в който Георги Гергов получава контрол над Панаира, продължава и при трите правителства на Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG