Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лоша дума за г-н Борисов няма да чуете". Кметът на Пловдив Здравко Димитров напуска ГЕРБ


Кметът на Пловдив Здравко Димитров и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение на Борисов е града през ноември 2022 г.
Кметът на Пловдив Здравко Димитров и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение на Борисов е града през ноември 2022 г.

Здравко Димитров напуска партия ГЕРБ, но няма да подаде оставка като кмет на Пловдив. Това съобщи самият той на извънреден брифинг в понеделник. Новината идва, след като по-рано в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че Димитров трябва да си подаде "моментално оставката", а той отказа.

"Лоша дума за г-н Борисов от мен няма да чуете. Той е лидер на тази партия, в чието създаване и аз съм участвал. Сега я напускам, но такъв е животът", каза Димитров в понеделник.

"Постигнали сме много неща заедно. Mисля, че това е за добро. Така е преценил - да напусна партията, да спадне напрежението, това е негово право", добави още той.

По думите му той няма да си подава оставката като кмет, защото "това ще се изтълкува като предателство и има проекти, които са започнати и трябва да бъдат завършени". Димитров потвърди и че няма да иска оставката на заместника си Пламен Райчев, която също беше поискана от Борисов. Райчев е зам.-кмет по строителството и инвестициите на Пловдив.

Димитров каза още, че Борисов е бил заблуден от предшественика му Иван Тотев за случващото се в града. Той обвини Тотев, че е допускал финансови нарушения и е отговорен за по-голямата част от проблемите, които се приписват на Димитров, включително и казуса с Пловдивския панаир.

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично дойде в Пловдив и събра актива на партията, за да съобщи, че иска оставката на Димитров и заместника му Райчев. Той посочи като причина протестите на феновете на два от пловдивските футболни отбори – "Локомотив" и "Ботев" . Те протестират заради недостатъчно според тях финансиране на стадионите им. Според Борисов заради тези скандали ГЕРБ "търпи негативи", а Здравко Димитров си е взел отпуска, "за да си обърне внимание".

Още тогава Димитров отказа да си подаде оставката, като написа във Фейсбук, че е бил "избран от пловдивчани, не назначаван". Той коментира и че не носи отговорност за казуса с двата футболни стадиона и че той се използва от някои хора "с политически цели".

Строителството на стадион "Христо Ботев" продължава вече 10 години, като беше започвано и спирано няколко пъти. Първо парите идваха от бившия банкер Цветан Василев и фалиралата КТБ, а след това пари бяха отпуснати от държавата по време на управлението на партия ГЕРБ. Община Пловдив се управлява и в момента от ГЕРБ.

Съоръжението поскъпна многократно, като по думите на Димитров недостигат 22,5 млн. лв.​ Той поиска отпускането на пари от общинския съвет, което доведе до критики и протести на феновете на "Ботев", които искат да се осветли как се разходват парите.

Другият стадион - "Локомотив" в момента е в ремонт, като два сектора са вече готови. Неговите привърженици пък протестират с искане двата клуба да получават еднаква финансова помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG