Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Принципно споразумение". България договори сделка за забрана на вноса на украинско зърно


България и още четири държави от ЕС, договориха сделка за забрана на вноса на украинско зърно, съобщи Европейската комисия (ЕК).

България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария са се договорили с ЕК да забранят вноса на украинска царевица, пшеница, рапично семе и слънчогледово семе до 5 юни, съобщи Ройтерс. В замяна те ще отменят едностранно наложените забрани за внос на украински храни и ще премахнат ограниченията върху транзита им към държави от Европейския съюз.

Късно в петък заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи в Туитър, че е постигнато "принципно споразумение" с петте държави, в отговор "на опасенията както на земеделските стопани в съседните държави от ЕС, така и на Украйна".

На 24 април служебното правителство въведе забрана на внос на украинско зърно в България, след като и други 4 държави от Европейския съюз наложиха подобна мярка. Решението беше взето след протести на български зърнопроизводители, според които украинската стока залива българския пазар и подбива цените на местните производители.

Според икономисти обаче вносът от Украйна няма голям ефект върху формирането на борсовите цени на зърното, които в глобален план се връщат към стойности отпреди войната, без да слизат под тях. Експертите дори казват, че вносът от Украйна може да е от полза за износа на български стоки, например олио.

Освен на зърно, българското правителство взе решение да забрани до 30 юни вноса от Украйна и на 20 вида храни, сред които мед, вино, мляко, яйца и птиче месо. Според договорката с Европейската комисия сега то трябва да бъде сведено само до четири зърнени култури, като петте държави ще получат и финансово обезщетение. В замяна те ще се съгласят украински храни да продължат да се внасят в ЕС без обмитяване и през следващите 12 месеца.

Брюксел ще отпусне и още 100 млн. евро за обезщетение на земеделците в петте държави, към вече отпуснатите 56 млн., които бяха разпределени между България, Полша и Румъния.

През пролетта на 2022 г. Европейския съюз взе решение да отмени митата при внос на храни от Украйна, за да помогне продукцията на нападнатата от Русия страна да достига до пазарите му.

Обяснено. Какъв е проблемът със зърното от Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG