Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна протестира срещу забраната за внос на зърно в България и още четири страни


Украинско зърно на пристанището в Констанца, Румъния
Украинско зърно на пристанището в Констанца, Румъния

Киев официално протестира срещу забраната за внос на украинско зърно в страни от Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

Министерството на външните работи на Украйна е предало протестни ноти на представителите на Полша и Европейския съюз в Киев в петък. В тях ограничаването на вноса на украинско зърно в 5 страни от ЕС, сред които и България, е определено като "категорично неприемливо".

Новината идва на фона на постигнато късно снощи общо "принципно споразумение" между Европейската комисия и пет държави-членки (България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария). То включва забраната на внос на тяхна територия на украинска царевица, пшеница, рапично семе и слънчогледово семе до 5 юни. В замяна петте страни ще отменят едностранно наложените забрани за внос на украински храни и ще премахнат ограниченията върху транзита им към други държави от Европейския съюз.

„Такива ограничения, каквото и да е основанието за тях, не съответстват на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС и на принципите и нормите на Единния пазар на ЕС“, казват от Киев.

Според Украйна има пълни правни основания за незабавно възобновяване на износа на украински селскостопански стоки за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България, както и за продължаване на безпрепятствения износ към други страни-членки на ЕС.

В България забраната за внос на украинско зърно влезе в сила на 24 април. Служебното правителство взе това решение след протести на български зърнопроизводители, според които украинската продукция залива българския пазар и подбива цените на местното производство.

Експерти твърдят, че вносът от Украйна няма особен ефект върху формирането на борсовите цени на зърното. Те се връщат към нива отпреди войната в глобален план, но без да слизат под тях.

Обяснено. Какъв е проблемът със зърното от Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG