Връзки за достъпност

Извънредни новини

Папа Франциск обяви, че участва в мисия за постигане на мир в Украйна 


Папа Франциск по време на посещението си в Унгария.
Папа Франциск по време на посещението си в Унгария.

Ватиканът участва в мисия за постигане на мир в Украйна. Това каза папа Франциск в неделя пред журналисти в самолета от Будапеща към Рим след края на посещението му в унгарската столица, където се срещна и с премиера Виктор Орбан.

"Искам да направя всичко, което трябва да се направи. Има мисия, която е в ход сега, но все още не е публична. Когато тя бъде оповестена, аз ще я представя", каза главата на римокатолическата църква, цитиран от БТА.

По думите му темата е била обсъдена по време на разговорите му с Орбан и представителя на руската църква в Будапеща митрополит Иларион.

"Мисля, че мирът се постига винаги чрез отваряне на каналите. Вие никога не можете да постигнете мир чрез затваряне. Това не е лесно", добави папата.

Преди дни украинският премиер Денис Шмигал се срещна с папата във Ватикана и заяви, че са дискутирали формулата за мир, предложена от президента на Украйна Володимир Зеленски. Той каза също така, че е поканил папата да посети Киев.

Украйна настоява за пълно оттегляне на руските сили от нейната територия, включително от незаконно анексирания от Москва Кримски полуостров през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG