Връзки за достъпност

Извънредни новини

Референдум даде възможност на президента на Узбекистан да управлява до 2040 г.


Шавкат Мирзийоев
Шавкат Мирзийоев

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев ще получи възможност да управлява до 2040 г., въпреки че настоящият му мандат изтича след три години.

Това предвиждат бъдещи конституционни промени, които бяха одобрени от над 90% от гласувалите в референдум в азиатската страна в неделя.

Две от основните промени, подложени на национално допитване, бяха удължаване на президентския мандат от пет на седем години, както и нулиране на броя на мандатите, изкарани досега от Мирзийоев.

Конституцията на Узбекистан предвижда, че държавният глава може да бъде преизбиран на поста само веднъж. Това означава, че след прокарването на одобрените на референдума промени той ще получи право на още два седемгодишни мандата начело на страната - от 2026 до 2040 г.

Централната избирателна комисия на Узбекистан вече обяви референдума за валиден, тъй като избирателната активност надхвърли 50%.

Преди да стане президент на Узбекистан, Мирзийоев беше министър-председател от 2003 до 2016 г.

65-годишният президент подобри връзките със Запада и ограничи правомощията на службите за сигурност, чието влияние през предходните десетилетия бе превърнало 35-милионната страна в полицейска държава, отбелязва БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG