Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН, "Възраждане" и ГЕРБ осъдиха случилото се с Гешев. Атанас Атанасов допусна инсценировка


Иван Гешев по време на свое посещение в парламента.
Иван Гешев по време на свое посещение в парламента.

Лидерът на “Има такъв народ” (ИТН) Слави Трифонов, “Възраждане” и председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ първи от политическите сили осъдиха случилото се с кортежа на главния прокурор Иван Гешев по-рано в понеделник.

Атанас Атанасов от “Продължаваме промяната-Демократична България”(ПП-ДБ) единствен отбеляза, че трябва да бъде разследвана и версията за евентуална инсценировка.

Както съобщи заместникът му Борислав Сарафов, по обяд в района на Самоков в близост до колата на Гешев е избухнал взрив в момент, в който автомобилът е преминавал през широк завой. Главният прокурор е бил заедно със семейството си, но при експлозията няма пострадали.

Сарафов каза, че “главният прокурор е бил мишена за убиване” и уточни, че вече е образувано разследване за терористичен акт и националното следствие провежда разпити.

“Практически, това е покушение срещу държавата. Всеки може да има собствено мнение за професионализма на главния прокурор, но в човешки план случилото се е ужасно, чудовищно, брутално престъпление”, реагира Слави Трифонов във Фейсбук.

По думите му “все гордо заявяваме, че сме държава, член на Европейския съюз, но такива актове поставят въпроса дали изобщо сме държава”.

Подобна реакция разпространиха и от пресцентъра на “Възраждане”. Според партията, известна с проруските си и антиевропейски позиции, “инцидентът с кортежа на главния прокурор е знак за разпада на държавността”.

“Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания”, се казва още в позицията на “Възраждане”.

Малко по-късно парламентарният председател Росен Желязков призова ДАНС и МВР да разкрият отговорните за опита за покушение, “който оставя обществото с усещане за тревожност”.

Подобно на колегите си от ИТН и “Възраждане”, той също отбеляза, че “днешният терористичен акт е не просто опит за покушение срещу главния прокурор, а покушение срещу орган на държавната власт, респективно това е покушение срещу държавността”.

По думите му това е първата такава атака срещу действащ орган на власт в модерната история на България. Затова е “много е важно в момента отговорът на държавата да бъде ясен и категоричен, олицетворяван както от службите за сигурност, от разследващите органи, от правосъдната система като цяло”.

Желязков призова политическите сили “да загърбим всички различия, защото държавата трябва да ни е по-мила от всичко” и добави, че България трябва да съхрани международния си авторитет, който ще пострада от случилото се.

Единствено съпредседателят на “Демократична България” (ДБ) Атанас Атанасов отбеляза, че в случая трябва да се разследва и версията за инсценировка. Той коментира пред бТВ, че инцидентът “прилича на многоцелево активно мероприятие”.

“Целта е да се героизира жертвата, жертвата тук е в кавички, и отклоняване на общественото внимание от политическата криза. Това може и да е предупреждение към участниците в политическия процес”, предположи Атанасов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG