Връзки за достъпност

Извънредни новини

Взрив е избухнал до колата на Иван Гешев край Самоков. Прокуратурата разследва терористичен акт


Полицията отцепи района на инцидента край самоковското село Ковачевци.
Полицията отцепи района на инцидента край самоковското село Ковачевци.

Прокуратурата разследва терористичен акт, след като взривно устройство е избухнало в понеделник около 11:45 часа в близост до колата, с която е пътувал главният прокурор Иван Гешев в района на Самоков.

Това съобщи ръководителят на националното следствие и заместник на Гешев - Борислав Сарафов пред журналисти в понеделник. По думите му взривът е бил "изключително силен". Това се случва месец и половина, след като самият Гешев обяви, че е обект на заговор, за да бъде свален от поста си.

"По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място се установи кратер, който е с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Това е в непосредствена близост до пътното платно", каза Сарафов.

Той уточни, че взривното устройство е било насочено към пътя и е съдържало "не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент" и осколки, които са се забили в отсрещните дървета.

"Взривното устройство е било с намерение да убие, не е било с цел сплашване, не е било фойерверки - изключително силен взрив, включително с осколки. Металните сачми, които намираме, част от които са се забили в дърветата, са с големина колкото човешки нокът", добави шефът на следствието.

Той определи случилото се като "професионално подготвено покушение и добре изпълнено", което по "една случайност" не е довело до смъртни случаи. Сарафов потвърди, че Гешев е пътувал в колата заедно със семейството си.

Директорът на следствието уточни още, че взривът е избухнал в момента, в който автомобилът се е изравнил с мястото, на което е бил поставен. Затова Сарафов обобщи, че "главният прокурор е бил мишена за убиване".

Щаб в МВР и съвещание в МС

Първо за случая съобщи пресцентърът на МВР, определяйки го като "инцидент с кортежа на главния прокурор". В първоначалното съобщение не се споменаваше за избухнала бомба.

Впоследствие кратък брифинг даде и главният секретар на МВР Петър Тодоров, който също говореше за "инцидент", без да споменава взривно устройство.

Той отказа да посочи подробности като уточни единствено, че няма пострадали, както и че в МВР вече е сформиран щаб с представители на Националната служба за охрана (НСО) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

По думите му са "вдигнати всички сили, които са необходими за провеждане на мероприятията по изясняване на случая", включително националната полиция, жандармерията и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Освен сформирането на оперативния щаб, в който участва служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, във вторник предстои служебният премиер Гълъб Донев да проведе съвещание в Министерския съвет (МС), на което "информацията ще бъде обобщена", добави Тодоров.

В края на изявлението си Тодоров каза, че е недопустимо да има "заплаха за живота и здравето на всеки един български гражданин".

В средата на март Гешев участва в пресконференция, на която беше обявено, че прокуратурата има доказателства за заговор лично срещу Гешев. По собствените му думи тогава "става въпрос за това, което някои наричат овладяна държава, а други наричат мафия – срастване на всякакви институции, криминална престъпност мутри и който искате още".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG