Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Гешев вече направи своя избор. Как главният прокурор взе страна в кампанията


Иван Гешев по време на пресконференцията в националното следствие на 16 март.
Иван Гешев по време на пресконференцията в националното следствие на 16 март.

Постът му го задължава да бъде деполитизиран, но той често атакува конкретни партии. Последната му изява пред медиите, макар и косвено, отново беше насочена срещу политическите му критици. Ето как главният прокурор даде да се разбере кого харесва и кого не харесва в тази кампания.

“Психодесни”.

“Анархолиберали”.

“Политическо-партизантски натиск”.

“Каста богоизбрани като в Древния Рим”.

“Срастване на всякакви институции, криминална престъпност, мутри”.

Това са само малка част от определенията, които главният прокурор Иван Гешев е използвал по адрес на политиците, които критикуват прокуратурата и лично него. Той невинаги ги споменава поименно, но винаги твърди, че зад критиките срещу държавното обвинение стои “мафията”. По същия начин Гешев обяснява и закриването на специализираното правосъдие.

Макар българското законодателство да забранява на магистратите да проявяват политически пристрастия, главният прокурор често дава публично да се разбере кои партии му се нравят повече от други. И това е видно още отпреди избора му на този пост в края на 2019 г.

Гешев никога не напада ГЕРБ и ДПС, например, а те никога не му искат оставката.

Гешев никога не напада ГЕРБ и ДПС, например, а те никога не му искат оставката. Той не критикува и “Възраждане”, макар че покрай пандемията от коронавирус проруската партия се обяви за смяната на главния прокурор, но после спря да коментира темата.

Основна мишена на политическите изказвания на Гешев са “Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ). Двете партии ще се явят на изборите в неделя в коалиция и сред основните си приоритети поставят реформата на прокуратурата.

Именно те бяха споменати и по време на последната пресконференция на ръководството на държавното обвинение, организирана в разгара на предизборната кампания.

На 16 март Гешев, говорителката му Сийка Милева и шефът на националното следствие Борислав Сарафов представиха данни за разкрит заговор между “криминални авторитети”, политици, журналисти и бизнесмени, чиято цел е сваляне и дори убийство на главния прокурор.

Свободна Европа разговаря с правозащитния адвокат Михаил Екимджиев и преподавателя по политология от Софийския университет Даниел Смилов, за да потърси отговор на въпроса: намеси ли се прокуратурата в кампанията? Двамата бяха единодушни, че моментът за тази изява на Гешев и споменаването на най-големите му политически критици не са избрани случайно.

Екимджиев каза, че стремежът на главния прокурор да дискредитира точно тези партии е видим още от времето, когато кандидатурата му за наследник на Сотир Цацаров все още не беше издигната официално.

Според Смилов целта на последната проява на Гешев е била “да се даде контрапункт на “Магнитски”. Непосредствено преди началото на кампанията САЩ санкционираха за корупция бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров и още трима души. Политологът е на мнение, че прокуратурата е искала да отклони медийния фокус от тази тема към предполагаемия престъпен заговор, в който се споменават ПП и ДБ.

Сценарий като през 2020

По време на пресконференцията на Гешев на 16 март пред медиите бяха прожектирани извадки от писма и откъси от аудиозаписи на разговори, в които наред с известни прозвища на обвиняеми се споменаваха и абревиатурите на двете партии. Не стана ясно обаче каква е доказателствената стойност на показаното. Не стана ясно и какъв точно е контекстът, който свързва всички споменати.

“В мен буди искрено недоумение кое е най-малкото общо кратно, което свързва хора от различни обществени прослойки – от ъндърграунда, хора интелигентни и хора малообразовани. Кое е това обединително звено, кое е общият интерес, който свързва всички тези лица”, попита риторично Сарафов, призовавайки медиите сами да тълкуват чутото.

Сред споменатите бяха “човекът с прякор Къро”, “Цецо от Белград”, “Бобока”, “Кирчо и Асенчо”, “Черепа”, “Кокорчо”, Владислав Горанов, както и разследващият сайт BIRD. От изявленията на ръководството на прокуратурата стана ясно, че то няма представа дали тези записи са били направени чрез законно използване на специални разузнавателни средства (СРС). Не стана ясно и дали прокуратурата разполага с някакви други доказателства, подкрепящи чутото в записите.

Въпреки това Гешев обобщи, че “става въпрос за това, което някои наричат овладяна държава, а други наричат мафия – срастване на всякакви институции, криминална престъпност, мутри и който искате още”.

В тази пресконференция всичко беше струпано в насипно състояние.
Михаил Екимджиев

“В тази пресконференция всичко беше струпано в насипно състояние - цитати, извадени извън контекста, без да е ясно каква е темата на разговора, дали се говори сериозно, метафорично или с чувство за хумор”, коментира Михаил Екимджиев пред Свободна Европа.

Той припомни, че по подобен начин в разгара на протестите през лятото на 2020 г. прокуратурата обяви, че разследва държавен преврат и разпространи части от разговор на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, записани със СРС.

“Съвпаденията са с това, че се дават съвсем ангро произволни данни в насипен вид за изключително опасно престъпление. Тогава беше за готвен метеж и държавен преврат, сега - едва ли не за покушение срещу Гешев, който би трябвало да е един от стожерите на съдебната система, ако бяхме нормална държава.”

По думите на Екимджиев “това същностно съвпадение е индикация, че се преследва една и съща цел от прокуратурата” - създаване на фиктивно основание “всеки, който е неудобен и когото Гешев иска да контролира, да бъде подслушван, следен, сниман”.

През 2021 г. парламентът и МВР изнесоха данни за подслушвани политици и протестиращи, но прокуратурата не откри престъпление.

Отклоняване на вниманието

Даниел Смилов споделя мнението, че предполагаемите разкрития на прокуратурата за заговор срещу Гешев не са успели да изяснят контекста, в който са споменати ПП и ДБ и затова не са произвели особен отзвук в медиите.

“Всичко беше доста мъгляво, но тези партии дори не е нужно да заговорничат за отстраняването на главния прокурор, тъй като официалната им политика е да направят такива реформи, които да доведат включително до неговата смяна”, каза политологът.

По думите му “всичко това не отекна особено в медиите, защото и аргументите, с които беше съшито, не вдъхваха особено доверие”.

Смилов разви и друга теза за това каква е била основната цел на прокурорската пресконференция. Според него стремежът на Гешев е бил да внуши, че ПП и ДБ са замесени в престъпен заговор, за да отклони вниманието от темата за поредните санкции по глобалния американски закон “Магнитски”. Досега Вашингтон санкционира за корупция представители на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Целта очевидно беше да се даде контрапункт на "Магнитски", да се даде друга тема.
Даниел Смилов

“Целта очевидно беше да се даде контрапункт на “Магнитски”, да се даде друга тема, която да се използва за аргументи срещу “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, каза още Смилов.

Той добави, че това в крайна сметка се е оказало ненужно усилие, тъй като темата “Магнитски” изобщо не присъства в предизборната кампания досега.

"Съществена промяна няма"

Смилов каза, че това е поредният път, в който прокуратурата се опитва да бъде политически играч, “но сега не успя поради причини, не толкова заради нея самата, а заради контекста на самата кампания”.

Политологът припомни, че в началото на годината държавното обвинение направи друг опит да дискредитира “Демократична България”. През януари стана ясно, че криптобанката “Нексо” се разследва за финансови престъпления и покрай този казус беше съобщено, че нейни служители са правили дарения на партия “Да, България”, която е част от ДБ.

Михаил Екимджиев пък се върна още по-назад във времето - до лятото на 2019 г., когато Гешев даде интервю пред БНТ в качеството си на кандидат за главен прокурор. В него той определи политическите си критици като “психодесни” и изказа резерви по отношение на разделението на властите.

Още през 2019 г. Гешев си начерта кръга от приятели и кръга от врагове.
Михаил Екимджиев

“Тогава той напоително обясняваше кои за него са добрите олигарси, кои са лошите, кои са партиите, които също са лоши, не работят според неговия стандарт за България и за обществения интерес. Още през 2019 г. Гешев си начерта кръга от приятели и кръга от врагове, така че съществена промяна няма”, коментира юристът.

През следващите години от мандата си Гешев няколко пъти е атакувал директно политиците, призовавали за неговата оставка и за реформа в прокуратурата и съдебната система. Главният прокурор винаги е представял тези критики като “недопустим политически натиск”.

“Основните му врагове бяха целеположени още в програмата на Гешев при встъпването му в длъжност - Христо Иванов, “Да, България”, Сорос и т.н. Тази основна концепция не е помръднала. Тя, разбира се, се активира целево преди избори, но от гледна точка на тежката компрометираност на Гешев и прокуратурата, според мен, тя само би могла да вдигне рейтинга на тези партии”, обобщи Михаил Екимджиев.

В същото време главният прокурор не се притеснява да демонстрира близост с представители на други политически сили. През февруари Гешев се оказа заедно с депутата от ДПС Хамид Хамид във Вашингтон, а през март се появи на общи снимки с евродепутатуте от ГЕРБ Ева Майдел и Андрей Новаков в Брюксел.

Наред с това, наскоро стана ясно, че прокуратурата е скрила от обществеността факта, че две от банкнотите, заснети в нощното шкафче на Бойко Борисов, са се оказали истински и това е официално потвърдено.

Как две от банкнотите, снимани в спалнята на Бойко Борисов, се оказаха истински
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG