Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подкупи, милиони, закони. За какво САЩ санкционираха Горанов


Васил Божков и Владислав Горанов. Колаж
Васил Божков и Владислав Горанов. Колаж

Тези твърдения са в обращение от близо три години. Идват от обвиняем бизнесмен, който твърди, че е давал подкупи на политици. Сега партньорска страна наложи санкции на един от политиците. Властите в България обаче нито са повдигнали обвинения, нито са оборили съмненията.

„Веднага след това Главатарят се обадил на Али Баба и казал: Отивай при заместник-главатаря по финансите, който ще ти каже какво да правиш.“

Така обвиняемият бизнесмен Васил Божков представи в един комикс, който публикува през 2020 г., тогавашния финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

„Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата. Иначе ще отменим закона.“

Това казва персонажът в комикса, който изобразява Владислав Горанов.

Хазартният бос Васил Божков, който сега се укрива в Дубай, няколко пъти е казвал, че е давал на Горанов и на тогавашния премиер Бойко Борисов подкупи в замяна на приемането на благоприятно законодателство, което му позволява да плаща по-малко такси към държавния бюджет.

Сега САЩ санкционираха Владислав Горанов за „широко участие в корупционна дейност“. В съобщението на американското Министерство на финансите се казва, че бившият български финансов министър е участвал в корупционна схема, при която длъжностни лица са получили подкупи в замяна на законодателство, което облагодетелства „кръгове в хазартния бизнес“.

Описанието съответства на разпространените публично твърдения на Васил Божков, че е давал подкупи в замяна на благоприятни за бизнеса му закони. Тези твърдения досега винаги са отричани от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от членове на партията. Владислав Горанов също отрече обвиненията. Той каза, че информацията, на базата на която е санкциониран, е „неточна“ и че американската страна е „подведена“.

До прокуратурата по случая са изпращани сигнали, но не е съобщено да е проведено разследване.

„Това е информация, която е била публично известна в България в продължение на вече три години. Но на институционалното поле - там, където трябва да има разследване по тези обстоятелства, не е известно каквото и да е придвижено напред“, каза пред Свободна Европа Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд.

„Само по себе си това е много притеснително.“

За какво САЩ санкционират Горанов

Владислав Горанов беше министър на финансите във второто и третото правителство на ГЕРБ в периода от 2014 до 2020 г. с прекъсване през 2017 г. Според Министерството на финансите на САЩ той е използвал поста си, „за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси“. Това се посочва като причина за санкционирането му по американския закон „Магнитски“.

Бойко Борисов и Владислав Горанов влизат на заседание на Министерския съвет
Бойко Борисов и Владислав Горанов влизат на заседание на Министерския съвет

В съобщението се казва, че Горанов е участвал в корупционна схема, при която български длъжностни лица са получили подкупи в замяна на приемането на законодателство. Подкупите са в размер на „десетки милиони евро“, а законите облагодетелстват „кръгове в хазартния бизнес“.

Не се посочва кои са длъжностните лица. Законите се гласуват от депутатите в парламента, но в съобщението не пише дали става дума за народни представители или хора на други публични длъжности.

Американското финансово министерство посочва още, че резултатът от това „корупционно законодателство“ са щети от близо 600 милиона лева за петгодишен период, които вместо в бюджета, са отишли „в полза на интересите на български олигарси“.

Посочва се също, че Горанов има връзки със санкционирания през 2021 г. бизнесмен и доскоро депутат от ДПС Делян Пеевски.

Обяснено. Кои са обвинени за участие в корупция по "Магнитски" и защо
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

Какво твърди Васил Божков

Мотивите за санкциите срещу Горанов, посочени от американското финансово министерство, съответстват на твърдения на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Хазартният бизнесмен започна да говори публично по тази тема, след като прокуратурата повдигна серия обвинения срещу него през 2020 г. и след като вече беше заминал за Дубай.

Васил Божков твърди, че до 2019 г. е давал 20% от печалбата от хазартния си бизнес на управляващите – тогава правителството на Бойко Борисов. В свой сигнал до прокуратурата от юни 2020 г. той твърди, че от 2017 до 2019 г. е дал над 60 млн. лева „директно на Горанов и Борисов“.

По думите му парите са били поискани от него като „благодарност“, че управляващите така са променили Закона за хазарта, че той да може да плаща по-малко такси към държавния бюджет.

Божков описа схемата публично в средата на 2020 г., когато публикува в социалните мрежи серия шаржове, припомнящи историята около приемането на конкретни текстове в Закона за хазарта. Именно на тях той се е позовавал, за да плаща по-малка такса в бюджета.

В комикса Божков се самоопределя като Али Баба, Борисов е представен като Главатаря, Горанов - като Заместник-главатар по Финансите, а бившата председателка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова - като Разбойничката, която прави Данъчните закони.

Божков описва как през 2014 г. разбойник от “Опозиционната shaika” внася закон, за да обложи лотарията с 15% данък върху оборота. Тогава Али Баба отива при Главатаря, който му казва, че ще оправи нещата в замяна на помощ. Следва намеса на Разбойничката, която прави Данъчните закони, с която Али Баба се разбира. Накрая той отива при заместник-главатаря по Финансите, който му казва, че трябва да дава 20% от печалбата си, иначе законът ще бъде отменен.

По-късно Божков отправи директни обвинения, като използва имената на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на Владислав Горанов и съобщи за конкретни суми. Той публикува информация за теглени големи суми пари от сметките си, за които намекна, че е давал като подкупи. Тези твърдения не се потвърждават публично от другите предполагаеми участници в схемата.

Самият Божков беше санкциониран по закона „Магнитски“ през юни 2021 г. Мотивите на Вашингтон бяха, че той „неколкократно е подкупвал държавни служители“, включително и „настоящ политически лидер“, без да се посочва името му.

Какви са известните факти

Описаната от Божков хронология съвпада с реални събития около промени в облагането на хазартните игри.

През 2013 г., по времето на кабинета „Орешарски“, с подкрепата на ГЕРБ са приети законови промени, които предвиждат различно облагане на онлайн и офлайн хазарта.

Според текстовете лотариите се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Втората част на текста дава основание Божков да твърди, че законът му позволява да плаща по-ниски такси от държавния Български спортен тотализатор.

През ноември 2014 г., когато вече е на власт вторият кабинет “Борисов”, депутатът от БСП Георги Кадиев предлага хазартни игри и бингото, организирани онлайн или офлайн, да бъдат облагани с годишна такса. Предложението предвижда ако игрите са офлайн, вноската да е 15% върху оборота, а ако са онлайн - 20% от разликата между получените приходи и изплатените печалби.

Промените обаче не са приети, а Кадиев публично се усъмнява, че Борисов се е разбрал „с когото трябва“.

Впоследствие председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ внася сходно предложение. То обаче, за разлика от това на Кадиев, премахва разделението между онлайн и офлайн хазартни игри и така запазва положението от 2013 г. Това предложение е прието от мнозинството.

Именно на този текст от закона са се позовавали фирмите на Божков, за да плащат държавна такса от 20% върху комисионите вместо 15% върху стойността на направените залози. Именно тази разлика е в основата на едно от обвиненията на прокуратурата срещу Божков - че е плащал по-малко.

През лятото на 2021 г., вече в мандата на първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) публикува доклад, според който между 2014 и 2019 г. в държавния бюджет не са постъпили средства в размер на почти 557 млн. лв. от хазартна дейност. Това според доклада е позволено от Държавната комисия по хазарта, която е под шапката на Министерството на финансите.

Това число се доближава до щетите за българския бюджет, посочени в съобщението на финансовото министерство на САЩ.

Какво казват Горанов и Борисов

Горанов за пръв път коментира санкциите в понеделник пред бТВ. Той каза, че санкциите се основават на „фактологически неверни“ мотиви и добави, че американските власти са били „подведени“.

Защо ще подкупвам мои служители, като мога да им наредя?
Владислав Горанов

„Защо ще подкупвам мои служители, като мога да им наредя?“, попита той. В съобщението на Министерството на финансите не пише, че става дума за негови служители, а за „български длъжностни лица“.

Горанов каза, че няма как да се гордее, че в Комисията по хазарта „е допуснато грешно прилагане на закона, и то за не кратко време“ и посочи като своя заслуга откриването на този проблем и решаването му. Той посочи също, че като министър на финансите не е участвал в промени в Закона за хазарта.

След новината за санкционирането на Горанов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че нито той, нито партията са получили „дори стотинка“ от Божков.

Борисов каза още, че ГЕРБ се е разграничила максимално от Горанов, защото той е бил отстранен от министерския си пост, бил е освободен като депутат, а след това не е включван в листи на партията.

„Ако има доказателства има органи, които да разследват. Дълбоко вярвам, че той не е виновен. И се надявам да докаже, че е невинен“, каза Борисов в събота сутрин на партийно събитие в Стара Загора.

Владислав Горанов и Бойко Борисов
Владислав Горанов и Бойко Борисов

Владислав Горанов подаде оставка като финансов министър през лятото на 2020 г. Това се случи по време на мащабните антиправителствени протести, след като тогавашният премиер Бойко Борисов поиска оставката на Горанов и още двама министри с мотива „да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“.

Горанов се е появявал на публични събития с лидера на ГЕРБ и след отстраняването му от министерския пост. Той беше нещатен сътрудник на председателя на 48-ото Народно събрание от ГЕРБ Вежди Рашидов. В понеделник пред бТВ той каза, че все още е член на ГЕРБ.

Какво направи прокуратурата

Прокуратурата е повдигнала срещу Васил Божков 19 обвинения. Няма публична информация дали са проверени твърденията на бизнесмена, че е подкупвал политици на висши публични длъжности.

През 2020 г. Васил Божков каза, че е подал сигнал до прокуратурата. Същата година гражданското сдружение БОЕЦ подаде сигнал на базата на публичните твърдения на Божков. Няколко седмици по-късно Специализираната прокуратура съобщи, че парите, теглени от Божков, са предавани само на самия него. След това държавното обвинение не огласи друг напредък по този случай.

По време управлението на кабинета на Кирил Петков Горанов, Борисов, и бившата правителствена говорителка на Севделина Арнаудова бяха задържани от МВР за 24 часа по подозрения в изнудване на Божков. Прокуратурата тогава отказа да поиска постоянния им арест, а впоследствие съдът обяви арестите им за незаконни.

Заместник-главният прокурор и ръководител на следствието Борислав Сарафов каза в събота, че ще има нови проверки срещу санкционираните, включително и Владислав Горанов.

Мисля, че вече бяха правени някакви проверки в прокуратурата.
Борислав Сарафов

„Мисля, че вече бяха правени някакви проверки в прокуратурата“, каза той пред БНТ в отговор на въпрос какви действия е предприело държавното обвинение по повод твърденията на Васил Божков, че е давал подкупи на политици на висши публични длъжности.

„Споменаването на неговото име само от един друг обвиняем – Васил Божков, не е достатъчно, за да се повдигне обвинение“, добави Сарафов. Той каза още, че Божков не може да бъде разпитан, докато е в Дубай.

„Всичко останало е само вятър и мъгла – шумотевица за медиите.“

Според Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд твърдението, че Божков не може да бъде разпитан първо е спорно и второ - не отговаря на въпроса защо досега не е имало разследване.

„На мен ми е трудно да повярвам, че само и единствено от разпита на Божков би зависело изясняването на тези обстоятелства“, каза пред Свободна Европа Янкулов, който има опит като прокурор.

За толкова време така и не получихме адекватно обяснение от прокуратурата какво тя е разследвала около тези обстоятелства.
Андрей Янкулов

Твърденията в съобщението на САЩ не са нови и българските институции е трябвало досега да са ги проверили, добави юристът.

„Най-малкото, което би трябвало да се очаква от тях е още при изнасянето на тези твърдения преди три години сериозно да се е подходило, за да се изяснят“, каза той.

„За толкова време така и не получихме адекватно обяснение от прокуратурата какво тя е разследвала около тези обстоятелства.“

По думите му е възможно да няма достатъчно доказателства за присъда по българския закон, но дори това да е така, прокуратурата би трябвало проведе разследване и да съобщи резултатите.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Свободна Европа Голямата картина тук!

XS
SM
MD
LG