Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се сещат няколко магарета едновременно". Какви са последиците от вторите санкции "Магнитски"


Санкционираните по глобалния закон "Магнитски" (от ляво надясно) Делян Пеевски от ДПС, Владислав Горанов от ГЕРБ и Румен Овчаров от БСП.
Санкционираните по глобалния закон "Магнитски" (от ляво надясно) Делян Пеевски от ДПС, Владислав Горанов от ГЕРБ и Румен Овчаров от БСП.

Новите американски санкции срещу българи показват системния проблем в страната. Партиите на уличените в корупция отричат и това е донякъде нормално поведение. Какво следва?

Системен проблем - това според политолозите от Софийския университет Даниел Смилов и Огнян Минчев виждат Съединените щати в България след втората серия санкции по закона “Магнитски”. След обявяването на списъка по глобалния закон в петък, уличен в корупция е вече почти целият политически спектър на страната, без партиите “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Възраждане”, които не са участвали или са били за кратко във властта.

Повечето от санкционираните отрекоха отправените им обвинения, а партиите им или се дистанцираха, или отрекоха да има проблем. Ще има ли политически последици за България и какви би трябвало да са те?

В петък отделът за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към американското Министерство на финансите уличи в корупция и санкционира по глобалния закон „Магнитски“ на САЩ петима българи. Това са бившият финансов министър и бивш депутат от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър и бивш народен представител от БСП Румен Овчаров, обвиненият в шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов и двама бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“ - Александър Николов и Иван Генов.

Обяснено. Кои са обвинени за участие в корупция по "Магнитски" и защо
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

В същото време Великобритания наложи санкции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, на обвиняемия за редица престъпления бизнесмен Васил Божков, както и на Илко Желязков. Тримата бяха санкционирани от САЩ в средата на 2021 г., като тогава Желязков беше зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства

По думите на Даниел Смилов оценката от САЩ и Великобритания е, че България не се справя тъкмо със системните проблеми, свързани с корупция и върховенство на закона. Втората серия санкции по “Магнитски” поставя България в абсолютно безпрецедентна ситуация за страна от Европейския съюз и като брой на хората в списъка с наложени санкции, и като тежест на тези хора в публичния живот.

Според политолога директното обвинение към Владислав Горанов за подкупи в сферата на хазарта и данъчни привилегии във връзка със скандала с Божков засяга ГЕРБ като цяло и най-вече лидера на партията Бойко Борисов.

Това не може да е зад гърба на ръководството на ГЕРБ и най-вече на Борисов.
Даниел Смилов

“Това не може да е солова акция на Владислав Горанов, тя не може да бъде изпълнена зад гърба на ръководството на ГЕРБ и най-вече на Борисов”, каза Смилов.

Според него това означава, че най-високите етажи на ГЕРБ са били свързани в корупционна афера в много големи мащаби и (“като оставим настрана работа на прокуратурата и разследващите органи”) за това трябва да бъде понесена политическа отговорност.

“При първата серия санкции всички политически партии си измиха ръцете. (...). Сега вече ми се струва, че въпросът и за политическата отговорност трябва да бъде поставен на преден план”, каза Смилов.

“Имам предвид оттегляне от политиката на хора, които са свързани с тази афера.”

Системен проблем България има и по отношение на руското влияние в различни сектори, особено в енергетиката, каза Смилов.

“Това руско влияние в момента е видимо и по най-високите етажи на властта и мисля, че САЩ пращат послание, че България трябва да направи нещо и по отношение на това руско влияние”, добави той.

Именно в голямото руско енергийно присъствие вижда допълнителната причина за санкциите срещу корупцията в България Огнян Минчев. Страната е член на НАТО и заради това корупцията в нея става проблем на съюза.

"Първо, поради голямото руско енергийно присъствие и второ, поради масираното присъствие на руския корпоративен политически и разузнавателен интерес в корупцията по високите етажи на властта", каза Минчев пред Свободна Европа.

"Гьонсуратлък"

В санкционния списък има и двама души от атомната енергетика на България, които са корпоративни фигури - двама бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“ - Александър Николов и Иван Генов. Те, според Смилов, "са адресирани поради това, че са в много сериозна близост като корпоративно - политическа и лобистка подкрепа за важната политическа фигура на президента Румен Радев".

"Така че от българска гледна точка списъкът по "Магнитски" можем да класифицираме като "Бием самара, да се сещат няколко магарета едновременно", каза Смилов.

След като санкционният списък беше обявен, Радев беше сред първите, които благодариха на САЩ за подкрепата им към България в борбата с корупцията. Повечето от новите санкционирани обаче отрекоха отправените им от Вашингтон обвинения. ДПС каза, че Делян Пеевски е наклеветен, ГЕРБ – че ако човек от партията е попаднал в списъка, трябва да се разглежда като изолиран казус, БСП - че САЩ не могат да определят кой в България е корумпиран.

"Трябва да се използва грозна дума като “гьонсуратлък”, за да се опише такъв тип поведение и отношение. Надявам се, че публичната среда ще покаже достатъчна зрялост и такива тъпи аргументи поне този път да не минат", каза Смилов.

По думите му именно заради тези проблеми България няма сформирани правителства в последните две години.

"Защото когато за част от играчите има много тежки корупционни съмнения, дори да сформират правителство, то няма да изкара много дълго", каза той.

Изборите

Според Огнян Минчев засегнатите партии ще реагират "по традиционен за България начин". И при обвиненията от САЩ, и при тези от Великобритания ДПС настоява, че Пеевски е невинен, наклеветен или случайно попаднал в списъка.

"Надявам се, че няма да се откаже и ще бъде част от листите", каза в понеделник лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в отговор на въпрос дали Пеевски ще бъде включен в листите на партията за предстоящите на 2 април избори.

"БСП ще се циментира, т.е. ще се обедини срещу класовия враг. ГЕРБ ще се обедини още по-здраво, защото ще се възприема като нападната", каза той.

По думите му негативен ефект може да има върху определени периферии на ГЕРБ, което може да е проблем в предизборната кампания за наближаващите на 2 април предсрочни парламентарни избори.

"Затова в кампанията партията ще има една двойна задача от две противоречащи си една на друга цели: да се заздрави ядрото на партията и да не се изпускат сериозни периферни групи, които могат да допринесат за това партията да запази първото си място в изборния резултат", каза Минчев.

По думите му от психологическа гледна точка реакцията на "непукизъм" на засегнатите партии е нормална.

"От гледна точка на тяхната международна политическа легитимност обаче въздействието не може да бъде пренебрегнато", каза Минчев.

Абонирайте се седмичния бюлетин на Свободна Европа Голямата картина тук!

XS
SM
MD
LG