Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Двама в сауната" и "Блинкен ми казва - внимавай". Какво твърдят санкционираните по "Магнитски"


Румен Овчаров и Николай Малинов
Румен Овчаров и Николай Малинов

Русофобия, доноси и предупреждение за бъдещето на българската енергетика. Това виждат санкционираните в петък по глобалния закон „Магнитски“ Румен Овчаров, Александър Малинов, Иван Генов и Александър Николов.

Четиримата дадоха интервюта пред бТВ в неделя.

Какво твърдят за тях от САЩ

За Румен Овчаров американските власти твърдят, че „многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“.

Бившите шефове на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов и Иван Генов, който също беше депутат от БСП, са уличени в координирано с Овчаров получаване на “комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй” към собствените си бизнес интереси”.

За тримата бяха посочени и случаи на ощетяване на централата при доставки на ядрено гориво и приемане на подкупи от няколко милиона евро.

За Николай Малинов се твърди, че е “подкупил български съдия”, който му е позволил да напусне страната и да пътува до Русия, където беше награден с орден от Владимир Путин.

Последният санкциониран е бившият финансов министър и бивш депутат от ГЕРБ Владислав Горанов. За него от САЩ твърдят, че е използвал поста си, “за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси”.

Засега той не е направил нито едно публично изявление.

Малинов е „ударен заради русофобия“

Николай Малинов каза, че той е бил „ударен“, защото в момента движение „Русофили“ е било близо да се превърне в международна организация. Той направи паралел с ареста на него и 15 други членове на движението от 2019 г., когато ситуацията е била подобна, но отново е бил спрян.

„Защото русофилството дава един полюс, който вкарва русофобията в ъгъла на фашизма“, каза Малинов.

Той отрече, че е шпионин, както и че е подкупвал съдия.

Блинкен казва на Румен Овчаров да внимава

Румен Овчаров повтори тезата, която изказа и пред Конгреса на БСП в събота, че нито една от посочените причини за обвинението му не отговаря на истината, както и че „това е предупреждение за бъдещето“ и атака срещу независимостта на българската енергетика.

Той каза, че подозира, че информацията за офшорните му сметки идва само от интервю на съпартиеца му в БСП Кирил Добрев.

„Неслучайно ги е приказвал. В момента той не е случаен човек. Чрез своя бизнеспартньор Еленко Божков той на практика управлява атомната енергетика на България“, каза Овчаров и добави, че сключването на договори за доставка на ядрено гориво в последните месеци е било извършено под натиск от САЩ и Великобритания.

Еленко Божков заема поста зам.-министър на енергетиката в служебното правителство от август насам. Преди това той беше съветник на Румен Радев.

Овчаров каза още, че е бил санкциониран, защото като „говорител“ пази интересите на българската ядрена енергетика, които са по-добре защитени от работа с Русия. Санкциите, наложени от американската страна, той припозна и като предупреждение от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който защитава интересите на американската „Уестингхаус“.

„Той ми казва - ти, Овчаров, внимавай, защото тука сме ти написали едни неща, ама после ще вземем да ти извадим някакви други. Затова нямаш право да говориш на тази тема“, каза Овчаров и добави, че същото е посланието към бившите директори на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов и Иван Генов.

Румен Овчаров е бивш енергиен министър в няколко кабинета на БСП. Той е бивш член на ръководството на партията и бивш неин депутат. В събота Конгреса на БСП гласува подкрепа за Овчаров по повод санкционирането му от САЩ.

Иван Генов си спомни за донос след среща в сауна

Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов каза, че единственото конкретно нещо, свързано с обвиненията срещу него, е анонимен сигнал за искан подкуп за осигуряване на обществена поръчка. Той каза, че случаят е от 2016 г., когато е бил привикан от следовател заради сигнала. Той е прочел документа, в който е описана среща с бизнесмен, когато „добре познава“.

„Казва се, че аз и въпросният бизнесмен, няма да му споменавам името, в сауната, когато сме се парили в сауната с него, той също е руски възпитаник, аз съм му казал, че той може да спечели търга, в който участва, има хора, които да му помогнат, но това ще му струва 3 млн.“, каза Генов. Той допълни, че е потвърдил, че познава бизнесмена и често „ходим на сауна заедно“, но не е водил подобен разговор, както и че бизнесменът също е отрекъл тази среща да се е случила.

По думи на Генов „този анонимен донос“ е единственото, с което американските власти е възможно да разполагат срещу него.

Александър Николов е „шокиран“, че е санкциониран

Другият санкциониран бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов каза пред бТВ, че е „шокиран“ от факта, че е санкциониран.

Той отрече да е участвал в корупционни практики, свързани с търгове и търговия на електроенергия от страна на централата. По отношение на сигнала от САЩ, че той, заедно с Генов, е бил свързан с получаване на подкуп от 5 млн. евро, Николов каза, че е бил разпитван от ГДБОП.

„Обвинението, или доклада на човека, който го е написал това, е оттеглено. Аз никога не съм участвал в подобни схеми“, каза Николов. Той отказа да даде името на човека, който е подал сигнала срещу него преди 6 години.

Малко по-рано пред Нова телевизия служебният министър на енергетиката Румен Христов каза, че в ръководеното от него министерство е бил получен сигнал срещу Николов за негов опит да „прокара руско влияние в корупционни практики“ в работата на ядрената централа.

Министър каза, че в министерството „със сигурности има опит за руско влияние, особено що се касае до ядрените технологии“.

Наложените в петък санкции на петимата, заподозрени в корупция, означават блокиране на цялата им собственост, която се намира в САЩ или е под контрола на американски граждани.

“Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко с дялово участие от или над 50% от едно или няколко от санкционираните лица”, добавят от американското финансово министерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG