Връзки за достъпност

Извънредни новини

Овчаров видя лъжи и удар срещу българската енергетика с включването му в списъка "Магнитски"


Румен Овчаров
Румен Овчаров

Бившият министър на енергетиката и ексдепутат от БСП Румен Овчаров определи попадането си в санкционния списък по глобалния закон „Магнитски“ като „разбиване на българските интереси в областта на енергетиката“. Той отрече да има офшорни сметки и да притежава 5 милиона евро.

„Срам ме е, тревожно ми е, покъртен съм от начина, по който уж най-великата демокрация, носителят на правдата и истината, на честта и морала в световен мащаб, по какъв нагъл начин може да оклеветява хората, на база лъжи и инсинуации“, каза Овчаров от трибуната по време на 50-ия конгрес на БСП, който се проведе в събота в София.

В петък Овчаров, както и бившият финансов министър и ексдепутат от ГЕРБ Владислав Горанов, обвиненият в шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов и двама бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“ - Александър Николов и Иван Генов, бяха включени в санкционния списък по американския закон заради „широко участие в корупционна дейност в България“.

За Румен Овчаров американските власти посочват, че „многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“.

Пред делегатите от конгреса на социалистите Овчаров каза, че с изказването си не искал да защитава друг от санкционираните, Владислав Горанов от ГЕРБ.

„Той е друга бира, по друга схема е там, по схемата на Васил Божков. Останалите сме по точно тази линия, да не би някой да си помисли, че може да се изказва срещу американските интереси, че може да им противостои“, каза Овчаров. Той получи подкрепа от някои от съпратийците си.

Той атакува „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и посочи, че САЩ не се занимава с „човека, който прекрати договора с „Газпром“, без да уточни за кого точно става въпрос.

През април „Газпром“ едностранно прекрати доставките на природен газ към „Булгаргаз“, след като българската компания отказа да изпълни ултиматума на Москва да плащанията да се правят в рубли. В продължение на месеци Овчаров беше една от публичните фигури, които разпространяваха фалшиви новини, свързани с това, че доставките са спрени по вина на България, че други европейски държави плащат за газ в рубли, както и че руските газови доставки нямат алтернатива.

Преди дни прокуратурата повдигна обвинения на бившия енергиен министър от кабинета Петков Александър Николов и още двама души за длъжностно престъпление, свързано с доставките на газ през пролетта на 2022 г.

През 2021 г. САЩ наложиха санкции по закона „Магнитски“ на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и обвиняемия за редица престъпления бизнесмен Васил Божков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG