Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гешев да подаде оставка". Какви са първите реакции след санкциите за корупция от САЩ и Великобритания


От партия ГЕРБ излязоха с позиция, че "държат на върховенството на закона и борбата с корупцията", след като САЩ санкционираха бившия финансов министър в кабинети на Бойко Борисов и бивш депутат от партията Владислав Горанов заради корупция. Снимката е архивна.
От партия ГЕРБ излязоха с позиция, че "държат на върховенството на закона и борбата с корупцията", след като САЩ санкционираха бившия финансов министър в кабинети на Бойко Борисов и бивш депутат от партията Владислав Горанов заради корупция. Снимката е архивна.

Държавният глава Румен Радев „високо цени подкрепата“ на САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, за което имат принос наложените от двете страни санкции срещу български граждани. Това се казва в съобщение от президентството по повод санкциите, които Вашингтон и Лондон обявиха в петък.

Бившият финансов министър и бивш депутат от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър и бивш народен представител от БСП Румен Овчаров, обвиненият в шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов и двама бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“ - Александър Николов и Иван Генов, бяха уличени в „широко участие в корупционна дейност в България“ и санкционирани по глобалния закон „Магнитски“ на САЩ.

Заедно с това Великобритания санкционира бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и обвиняемия за редица престъпления бизнесмен Васил Божков. Тримата бяха санкционирани и по закона „Магнитски“ през юни 2021 г.

Как реагираха от институциите

В позицията на Румен Радев за санкциите се казва още, че той очаква от българските институции „реален и неотклонен ангажимент към борбата с корупцията“, както и че обществото очаква следващото Народно събрание да предприеме действия около приемането на антикорупционното законодателство, което предложи служебното правителство.

Министерският съвет заема подобна на Радев позиция. От кабинета на Гълъб Донев казват също и че „оповестената нова информация“ от САЩ и Великобритания „е преди всичко в правомощията на съдебната власт“.

От прокуратурата видяха връзка между пътуването на главния прокурор Иван Гешев до САЩ и наложените седмица по-късно санкции.

„Прави впечатление, че санкциите спрямо четирима от тях са свързани с така нареченото „зловредно руско влияние“ у нас, което беше сред основните теми на разговор на Гешев с конгресмени във Вашингтон. Разследването срещу Николай Малинов стартира във вече закритата Специализирана прокуратура. Подсъдим по дело на Спецпрокуратурата бе и друг от санкционираните лица – Румен Овчаров“, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Замeстникът на Иван Гешев и директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов видя в новите санкции „открита подкрепа за действията на прокуратурата“.

Пред БНТ той посочи като пример за това факта, че Овчаров и Малинов са получили обвинения през годините. По думите му срещу Владислав Горанов не се води наказателно производство, защото няма достатъчно доказателства.

В своята позиция прокуратурата пропуска да спомене факта, че Иван Гешев беше в САЩ по време на отпуск и че визитата му нямаше официален характер. Държавното обвинение пропуска и факта, че обвинението срещу Румен Овчаров по делото за строежа на АЕЦ „Белене“ отпадна поради давност, след като по-рано спецсъда го връщаше заради пропуски в обвинителния акт.

Владислав Горанов пък на няколко пъти беше проверяван от българските институции, но те не откриваха данни за извършени от него нарушения. По време управлението на кабинета на Кирил Петков Горанов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бившата правителствена говорителка на Севделина Арнаудова бяха задържани от МВР за 24 часа по подозрения в изнудване на Божков заради хазартния му бизнес, за което сега Горанов е санкциониран от САЩ. Прокуратурата обаче отказа да поиска постоянния им арест, а впоследствие съдът обяви арестите им за незаконни.

Как реагираха от партиите

От ГЕРБ реагираха с кратко съобщение на новината, че от САЩ са санкционирали бившия ѝ минитър Горанов. Без да споменават името и ролята му в управленията на Борисов, от партията написаха, че „държат на върховенството на закона и борбата с корупцията в България“.

„Оповестената нова информация по глобалния закон „Магнитски" и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на независимата съдебната власт“, написаха от партията.

В предаването „Панорама“ бившият депутат от партията Тома Биков каза, че от партията „очакват да видят доказателства от партньорските служби“ и че отговорността в партията е „персонална“.

„Не знам как да реагираме като партия при положение, че г-н Горанов не е нито депутат, нито министър. Каква трябва да е нашата реакция? Да го извадим на площада и да го набием“, каза още Биков.

В събота сутрин на партийно събитие в Стара Загора Бойко Борисов каза, че нито той, нито партията са получили „дори стотинка“ от Божков. По думите му ГЕРБ се е разграничила максимално от Горанов, защото той е бил отстранен от министерския си пост, бил е освободен като депутат, а след това не е включван в листи на партията.

„Ако има доказателства има органи, които да разследват. Дълбоко вярвам, че той не е виновен. И се надявам да докаже, че е невинен“, каза още Борисов по повод санкционирането на Горанов.

Въпреки твърденията на Борисов за разграничение на ГЕРБ от Горанов, бившия финансов министър се е появявал на публични събития с лидера на партията и след отстраняването му от министерския пост. В редица медийни изяви Горанов е изказвал позиции на партията.

Владислав Горанов беше нещатен сътрудник на председателя на 48-ото Народно събрание от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов новите санкции са „присъда за работата на прокуратурата и службите в страната“.

„Трябва за пореден път да призовем Гешев да си подаде оставката, защото това е лична оценка за неговите действия“, каза още той.

В своя публикация във фейсбук съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков написа, че остава въпросът защо „българската прокуратура не разследва дългогодишния ковчежник на ГЕРБ Владислав Горанов“ и припомни за ареста му преди година.

„Корупционната връзка между Божков, Горанов и Борисов беше главната причина за техните арести миналата година. Защо главният прокурор Гешев за тези месеци не видя нищо от това, което установи американското финансово министерство“, написа още Петков.

До събота сутрин нито една друга партия или неин лидер няма публична позиция по наложените санкции.

За Владислав Горанов властите в САЩ твърдят, че той е използвал поста си на финансов министър в правителството на ГЕРБ, „за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси“. За него се твърди също и че има връзки с Делян Пеевски.

За Румен Овчаров от Вашингтон посочват, че “многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“. В това са участвали и бившите директори на централата Александър Николов и Иван Генов, който също беше депутат от БСП.

САЩ обвиняват заподозрения от българската прокуратура в шпионаж Николай Малинов, че е “подкупил български съдия”. Описание на съдията напълно съвпада със съмненията около бившия специализиран съдия Андон Миталов, на когото Вашингтон забрани да влиза на американска територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG