Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвинението срещу Румен Овчаров за АЕЦ "Белене" отпадна по давност 


Румен Овчаров
Румен Овчаров

Бившият енергиен министър Румен Овчаров вече не е обвиняем по делото за строежа на АЕЦ “Белене” заради изтекла давност, съобщи в. “Сега”, позовавайки се на адвоката му Васил Василев. В момента юрист оспорва пред съда основанието за прекратяване, настоявайки, че прокуратурата трябва да се позове на липсата на престъпление, а не на изтеклата давност.

Обвиняеми по това дело са още бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, както и бившите ръководители на Националната електрическа компания (НЕК) Мардик Папазян и Любомир Велков. Сред разследваните по казуса беше и ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма от първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013) – Делян Добрев.

След внасянето на делото в спецсъда преди година стана ясно, че прокуратурата е отделила материалите за него в отделно производство. Няколко месец по-късно спецсъдът върна обвинителния акт за корекции на пропуски и неясноти, а втората инстанция потвърди, че връщането е правилно.

Към момента от спецпрокуратурата уточняват единствено, че разследването срещу Добрев продължава, но не и на какъв етап се намира то. Не е ясно и как се движи и делото за АЕЦ "Белене" срещу другите обвиняеми след отпадането на обвинението на Овчаров.

Разследването за строителството на втората атомна електроцентрала в България започна през 2016 г. Прокуратурата твърдеше, че Димитров и Овчаров умишлено не са упражнили контрол върху ръководството на НЕК.

Овчаров получи обвинения дни преди да изтече абсолютният давностен срок по казуса през ноември 2016 г. Тогавашната говорителка на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че бившият енергиен в нарушение на Закона за обществените поръчки е допуснал подписването на споразумението между НЕК и руската „Атомстройекспорт“ на 29 ноември 2006 г.

Според прокуратурата то неправомерно е било сключено преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за изпълнението му. Именно това споразумение е позволило да започнат разходите по проекта и на „Атомстройекспорт“ е било възложено изработването на идеен проект за централата. Чрез него са били задействани и процедурите по издаването на разрешение за строеж, изработване на техническо задание за двата блока и провеждането на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство срещу възнаграждение в размер на 193.189 млн. евро.

Тогава Арнаудова разясни, че прокуратурата разследва Добрев за нанесени щети за над 4.5 млн. евро на НЕК с това, че след като на 23 март 2013 г. правителството и парламентът прекратиха проекта АЕЦ „Белене“, той не е спрял договора на НЕК с архитект-инженера „Парсънс И енд Си Юръп Лимитед“. По него са продължили плащанията от страна на държавната компания.

Бившите директори на НЕК Велков и Папазян пък бяха обвинени, че не са защитили интереса на държавната компания, която продала на „Атомстройекспорт“ старото ядрено оборудване от „Белене“ за 77 млн. евро по-малко. Освен това през 2016 г. те получиха обвинения и във връзка с подписването на въпросното споразумение с руската компания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG