Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има ли проблем в това Иван Гешев да си чати с пиарката на ГЕРБ


Иван Гешев си разменя съобщения с "Pi ar Sevi Boiko" на заседанието на правната комисия миналия петък
Иван Гешев си разменя съобщения с "Pi ar Sevi Boiko" на заседанието на правната комисия миналия петък

Главният прокурор си разменя лични съобщения с пиарката на бившия премиер по време на заседание на парламентарната правна комисия. Тя е записана с умалително име в телефона на главния прокурор, а малкото име на бившия премиер стои до нейното.

Има ли проблем в тази ситуация?

Това е въпросът, който политици, журналисти и наблюдатели коментират от края на миналата седмица, след като депутати заснеха как Иван Гешев получава на телефона си изпреварваща информация от Севделина Арнаудова за това кой представител на ГЕРБ предстои да се изкаже.

Темата на заседанието е отнемането на Бюрото за защита на свидетели от контрола на главния прокурор и връщането му в Министерството на правосъдието. ГЕРБ и ДПС са против, а останалите партии в парламента подкрепят тази идея. Главният прокурор също е против. В крайна сметка предложението е прието на второ четене от комисията и се очаква да бъде гласуванo в сряда и в пленарната зала на парламента.

Отзвукът от въпросното заседание в медиите и социалните мрежи обаче се фокусира встрани от дебатите за преместването на Бюрото за защита на свидетели. Основната тема са снимките.

Критиците на ГЕРБ и Иван Гешев твърдят, че кадрите с чата между него и пиарката на Бойко Борисов са поредно доказателство за задкулисната близост между главния прокурор и бившия премиер. От другата страна не отдават толкова голямо значение на случилото се – Арнаудова и Гешев се познават отдавна, а и всеки е свободен да поддържа лична кореспонденция с когото пожелае.

Политологът Антоний Гълъбов коментира пред Свободна Европа, че този случай се преекспонира заради факта, че българският дневен ред "беше напълно подменен с въпроси за преминаването на Бюрото за защита към Министерство на правосъдието и как трябвало да се закрият специализираните прокуратура и съд".

Според бившият прокурор и правен експерт в неправителствената организация "Антикорупционен фонд" Андрей Янкулов, за да бъде адекватно анализирана тази ситуация, тя първо трябва да бъде поставена в контекста на досега известните факти за замесените в нея.

"А кой да сложа?"

На първо място Янкулов припомня, че Борисов неведнъж се е изказвал положително за Гешев – както преди избора му за главен прокурор, така и след него. По думите на Янкулов бившият премиер дори е намекнал в свое интервю в предаването "Лице в лице" по бТВ в края на 2019 г., че е имал влияние в този избор с лаконичния въпрос: "А кой да сложа?"

"Ако не беше избран Иван Гешев, а беше избран Данаил Кирилов, вие какво щяхте да ме питате днес? Същото: защо членът на ГЕРБ стана главен прокурор? Този капан ли искате да ми щракне", каза на 4 декември 2019 г. Борисов с уточнението, че преди процедурата за избора на Гешев се е срещал и с други потенциални кандидати, но "няма по-добри, има по-мързеливи".

Наред с този пример, Янкулов посочва и начина, по който протече и завърши прокурорската проверка за записите от телефонни разговори, в които се чуваше гласа на лидера на ГЕРБ. Държавното обвинение така и не откри данни за престъпления в тях, но за Янкулов по-важното е, че то изобщо не установи дали гласът действително е на Борисов.

"Дори да няма данни за престъпление, когато прокуратурата излезе със заключение, че това е Борисов и той говори едни неща за председателката на парламента, това е имиджов удар. Докато тук явно така е водена цялата проверка, че имиджово да не пострада лицето, което е проверявано", коментира бившият прокурор пред Свободна Европа.

Според него това показва двойния стандарт на прокуратурата. В други случаи държавното обвинение е разпространявало записи от специални разузнавателни средства и извадки от лични кореспонденции – например телефонен разговор на президента Румен Радев, чатове на бизнесмена Пламен Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов или обаждания на хазартния бос Васил Божков.

Съмнения за корупция

За да допълни контекста на случилото се в правната комисия миналия петък, Янкулов припомня, че Севделина Арнаудова беше посочена от Божков като човек, който неведнъж е посредничил в корупционна схема между него, Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов. Тя от своя страна отрече, а прокуратурата обяви, че ще провери тези твърдения. Резултат обаче все още не е оповестяван публично.

"Излиза, че едно лице, евентуален посредник в корупционна сделка между премиера и най-влиятелния бизнесмен в хазарта, има близка комуникация с главния прокурор, а оглавяваната от него институция изглежда не разследва тези съмнения", обобщава Янкулов.

Очевидно има някаква съгласуваност между него и парламентарната група на ГЕРБ.
Андрей Янкулов

Според него като се насложат факта, че Арнаудова присъства в телефона на Гешев с умалително име, и факта, че видно от заснетата им откъслечна комуникация тя го информира кой депутат от ГЕРБ предстои да защити тезата на прокуратурата в комисията, "очевидно има някаква съгласуваност между него и парламентарната група на ГЕРБ".

"Така, от една страна е проблематично лицето, с което главният прокурор поддържа вероятно близка комуникация, а от друга страна е проблематично и това, че се създава подозрение, че действията на парламентарната група на ГЕРБ и главния прокурор по време на това заседание са съгласувани", казва Янкулов с уточнението, че разделението между властите в този случай изглежда "доста размито".

Според него целият този контекст води до извода, че "очевидно има някаква политическа обвързаност между главния прокурор и ГЕРБ".

"Малко като с косвените доказателства – когато се създаде една непрекъсната верига от косвени доказателства, пак може да се стигне до един-единствен възможен извод. Преки доказателства, да кажем, няма, но има множество косвени."

Частни отношения и спекулации

Политологът Антоний Гълъбов обаче не споделя мнението на бившия обвинител. Той по-скоро възприема тезата на самата Арнаудова, която през уикенда обясни, че никога не е криела, че се познава с главния прокурор. Борисов от своя страна допълнително опита да неглижира случая с предположението, че журналистите сигурно също имат "много политици" в телефоните си.

Кой с кого и как си общува, и как точно е изписан този, с когото си общува, това е по-скоро в сферата на обща култура и частни отношения.
Антоний Гълъбов

"По отношение на това кой с кого и как си общува, и как точно е изписан този, с когото си общува, това е по-скоро в сферата на обща култура и частни отношения. Това няма отношение към принципния проблем защо българският дневен ред беше напълно подменен с въпроси за преминаването на Бюрото за защита към Министерство на правосъдието и как трябвало да се закрият специализираните прокуратура и съд", каза Гълъбов пред Свободна Европа.

На въпрос дали контекстът на ситуацията с чата между Арнаудова и Гешев все пак не провокира съмнения за връзка между главния прокурор и ГЕРБ, политологът коментира, че "главният прокурор изрази мнението си и в комисията, и след това пред журналистите, и не говореше за ГЕРБ".

"Връзката между ГЕРБ и главния прокурор подлежи на доказване във всеки конкретен случай и в това отношение правото на лична кореспонденция не може да бъде основание за какъвто и да е вид спекулации по въпроса", добавя Гълъбов.

По отношение на противопоставянето между Борисов и Гешев – от една страна, и президента Румен Радев – от друга, той вижда проблем в това, че "от година и половина Радев се противопоставя на всички институции и заради това моментното положение на държавата е изцяло негова отговорност".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG