Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правната комисия прие Бюрото за защита на свидетели да премине към правосъдното министерство


Бюрото на защита на свидетели, което е под контрола на главния прокурор, придоби популярност след няколко акции на прокуратурата

Правната комисия реши да премести Бюрото за защита на свидетели и магистрати в правосъдното министерство

В петък правната комисия в парламента окончателно прие промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Те предвиждат Бюрото по защита на свидетели и магистрати да бъде извадено от контрола на главния прокурор и да премине към правосъдното министерство.

Около три часа бяха нужни на депутатите, за да гласуват всички текстове, предава БТА. В началото на заседанието се стигна до размяна на обидни реплики. Напрежението нарасна заради предложения за промяна в дневния ред и процедурни правила.

Главният прокурор Иван Гешев изрази опасения, че има риск за живота на охраняваните лица заради преместването на Бюрото. Той допълни, че ще сезира Конституционния съд заради прехвърлянето на всички дълготрайни материални активи, ползвани от бюрото, включително и сградата, от съдебната власт към Министерството на правосъдието.

Гласуваните промени все още трябва да бъдат приети и в пленарната зала преди да влязат в сила. На 1 септември Народното събрание прие на първо четене три законопроекта от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", които предвиждат Бюрото за защита на свидетелите да бъде върнато под контрола на Министерството на правосъдието.

Бюрото премина под контрола на главния прокурор през 2014 г. В последните години структурата стана популярна, след като взе участие в някои от най-показните акции на прокуратурата. Сред тях беше нахлуването в президентството през лятото на 2020 г., което беше повод за започналите протести с искане за оставката на Иван Гешев и на правителството на Бойко Борисов.

По-късно стана ясно, че структурата отговаря и за охраната на самия главен прокурор, който преди това беше охраняван от Националната служба за охрана (НСО). Според доклад, който беше изискан от Народното събрание, за 2020 г. Бюрото за защита е охранявало 20 свидетели по общо 10 дела. По-късно самият Иван Гешев се яви на изслушване в парламента, където отчетът му за дейността на бюрото не беше приет, а структурата беше определена като негова „лична преторианска гвардия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG