Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН очаква над 800 000 бежанци от Судан, ако сраженията продължат 


Чужденци се качват на кораб, акостирал в Порт Судан, за да се отправят към Джеда, Саудитска Арабия, 28 април 2023 г.
Чужденци се качват на кораб, акостирал в Порт Судан, за да се отправят към Джеда, Саудитска Арабия, 28 април 2023 г.

Над 800 000 души биха могли да избягат от Судан, ако кървавите сражения между редовната армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа в африканската страна продължат. Това предупреди върховният комисар за бежанците към ООН Филипо Гранди.

Военният конфликт в Судан беше предизвикан от конфронтация между командващия армията и фактически държавен глава генерал Абдел Фатах ал-Бурхан и генерал Мохамед Хамдан Дагало. Преди ден там беше изпратен заместникът на генералния секретар на ООН Мартин Грифитс.

Гранди съобщи, че досега най-малко 73 000 суданци са избягали в съседни страни заради започналите в средата на април въоръжени боеве.

"Върховният комисариат за бежанците, заедно с правителствата и партньорите, се подготвя за възможността над 800 000 души да избягат от сраженията в Судан в съседни страни", каза Гранди.

Междувременно над 300 души, включително стотина американци, бяха евакуирани от Судан към Саудитска Арабия с американски кораб, предаде Франс прес, като се позова на няколко източника.

На борда на кораба е имало 105 американци, над 100 суданци и граждани на 15 други страни. С друг кораб, също пристигнал от Судан в Джеда, в Саудитска Арабия, са били евакуирани 171 души, от които 41 саудитци и граждани на други страни. Така общо напусналите Судан по море в неделя надхвърлиха 500 души.

За целта САЩ организираха два конвоя за евакуация към суданския град Порт Судан, на брега на Червено море, който се намира на 850 км източно от столицата Хартум. Именно оттам потеглят корабите към Саудитска Арабия, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

На този фон властите в Саудитска Арабия пък обявиха, че от средата до края на април са евакуирали от Судан над 5000 саудитски и чужди граждани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG