Връзки за достъпност

Извънредни новини

На ръба на хуманитарна криза. ООН изпраща заместника на генералния си секретар в Судан 


Войници от редовната суданска армия почиват до бронирана машина на контролен пункт в столицата Хартум, 30 април 2023 г.
Войници от редовната суданска армия почиват до бронирана машина на контролен пункт в столицата Хартум, 30 април 2023 г.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че изпраща своя заместник Мартин Грифитс в Судан заради опасността от хуманитарна криза в африканската държава.

В средата на април в Судан избухна военен конфликт между редовната армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП). Сраженията бяха провокирани от конфронтация между командващия армията и фактически държавен глава генерал Абдел Фатах ал-Бурхан и генерал Мохамед Хамдан Дагало.

Въпреки че в края на април беше постигнато временно примирие с посредничеството на САЩ, хуманитарната ситуация в Судан приближава критична точка, каза заместник генералният секретар на ООН, цитиран от Франс прес.

"Пътувам към региона, за да разгледам как можем да предоставим незабавна помощ на милионите хора, чийто живот се е преобърнал за една нощ", заяви Грифитс.

По думите му масовото разграбване на хуманитарни офиси и складове е "изчерпало повечето ни запаси".

"Търсим бързи начини да доставим и раздадем още помощи", добави заместникът на Гутериш, подчертавайки, че "очевидното решение" на ситуацията е "да се спрат боевете".

Грифитс каза още, че в момента жителите на Судан изпитват трудности да осигурят на семействата си вода, храна, гориво и други стоки от първа необходимост. По думите му спешните здравни услуги са "силно ограничени, което увеличава риска от смъртни случаи".

"Мащабът и скоростта, с които се развиват събитията в Судан, са безпрецедентни", каза по-рано говорителят на главния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

Междувременно ожесточените сблъсъци в столицата Хартум продължават. Армията и паравоенните формирования обявиха в неделя удължаване на примирието, което не беше спазвано изцяло, но позволи евакуацията на чужденци и продължаване на преговорите.

Близо 1000 американци са напуснали Судан с помощта на своето правителство от началото на конфликта, съобщи в неделя Държавният департамент на САЩ, като добави, че втори конвой е пристигнал в Порт Судан.

Великобритания организира допълнителен полет за евакуация от Порт Судан в Източен Судан, съобщи Лондон. Досега от страната са евакуирани 2122 британски граждани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG