Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Златни момчета" на ГРУ. Пет въпроса за "Вагнер" и новите руски паравоенни организации


Войници от военната единица на "Вагнер" в Соледар, Украйна, януари 2023 г.
Войници от военната единица на "Вагнер" в Соледар, Украйна, януари 2023 г.

"Вагнер" не е единствената, а само най-видимата руска паравоенна формация. Често я наричат "частна военна компания", но това название не е прецизно. Какви са връзките на "Вагнер" с руското разузнаване и как тази военна единица се превърна в основна руска сила в Украйна?

Тя донесе на Русия някои от основните ѝ успехи в Украйна като превземането на пристанищния град Мариупол. На създателя си Евгений Пригожин донесе допълнително влияние. Става дума за паравоенната организация "Вагнер", която се оказва едно от основните руски подразделения във войната срещу Украйна.

Наскоро британското разузнаване обаче предупреди, че Русия подготвя "алтернативни частни военни компании, които в крайна сметка да заменят "Вагнер" в нейната значителна бойна роля в Украйна". Вече се появи и информация за създаването на такава военна единица в Крим.

Алтернативи на "Вагнер" всъщност съществуват от години. Всички те често биват наричани "частни военни компании" или "частни армии". В много от случаите това определение е погрешно. Какво тогава представляват "Вагнер" и подобните руски военни единици? Ще се стигне ли до конкуренция помежду им? И каква е връзката им с руското военно разузнаване?

Свободна Европа потърси отговорите на пет основни въпроса, свързани с "Вагнер", от Руслан Трад - изследовател по сигурност и постоянен сътрудник в Лабораторията за дигитални изследвания към Атлантически съвет във Вашингтон. Заедно с Кирил Аврамов той е автор и на книгата "Руските невидими армии", посветена именно на "Вагнер" и руските паравоенни организации.

Моделът "Вагнер". Какво знаем за новите руски "частни армии"
please wait

No media source currently available

0:00 0:23:33 0:00

Частна военна компания ли е "Вагнер"?

Според Руслан Трад изразът "частна военна компания" е неточен в случая на "Вагнер", въпреки че официално организацията нарича себе си именно така. "Вагнер" всъщност е част от от военния комплекс на Руската федерация, като данните сочат, че зад формированието стои Главното разузнавателно управление (ГРУ) - централният орган на военното разузнаване на Русия.

Затова и според Трад по-точният термин за подразделения като "Вагнер" е просто военна единица.

"Когато навлезем навътре в структурата на "Вагнер", виждаме, че голяма част от бойците там са или бивши, или настоящи военни – хора с боен опит, които са част от руската армия и след това влизат във "Вагнер", каза Трад пред Свободна Европа.

В Украйна от февруари 2022 г. "Вагнер" действа изцяло в координация с руската армия

"Всички командири са ветерани, най-вече от спецназ (Силите за специални операции на Русия). Самата "Вагнер" действа почти винаги в координация със спецназ, включително и във външни операции като тези в Африка. А в Украйна от февруари 2022 г. действа изцяло в координация с руската армия", добави той.

За тесните връзки между "Вагнер" и държавния военен комплекс говори и фактът, че от самото си създаване формированието използва тренировъчни полигони, които са или на същия адрес, или в директно съседство с тези на спецназ.

Каква е ролята на "Вагнер" в Бахмут?

Русия се опитва да превземе източноукраинския град Бахмут още от юли 2022 г. В края на годината селището се превърна в една от най-горещите точки по фронтовата линия, като в боевете там Москва е съсредоточила огромен брой войници на "Вагнер".

По думите на Трад именно те са в основата на много бавния, но непрекъснат напредък на руските части в града.

"Вагнер" се справи прекрасно в Бахмут от военна гледна точка, но офицерският състав, който е извън "Вагнер" и извън спецназ, направи изключително големи грешки. Това се видя и във Вухледар, когато бяха разбити специалните части заради украинска контраатака", отбелязва Руслан Трад.

"Една от причините руската армия все още да не е взела Бахмут, са офицерите (от конвенционалната армия) и грешките в командването", добавя той, изключвайки от това число "Вагнер".

Паравоенната формация остава основна сила в града, но според него в бъдеще може да бъде пренасочена и в посока Херсон, където също има силни бойни действия.

Може ли войната да превърне Пригожин в "недосегаем"?

Дори и преди началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна обаче, Евгений Пригожин, който финансира "Вагнер", имаше привилегирована позиция в Русия. Заради ключовата роля на "Вагнер" на бойното поле в Украйна възникнаха множество спекулации, че е възможно влиянието му да се увеличи дотолкова, че той да стане "недосегаем".

Според Руслан Трад обаче това е малко вероятно.

"Имало е и много по-силни хора на деня", посочва той. По думите му обаче влиянието на бизнесмена все пак не трябва да бъде подценявано, защото Пригожин е "хитър" и е успял да създаде около себе си много лоялен кръг от хора.

"Командирите на "Вагнер" и войниците във "Вагнер", които са в близки отношения със спецназ, подкрепят Пригожин на много нива. Така че ако той бъде отстранен в някакъв момент – дали физически или просто го махнат от "Вагнер", това ще има сериозни последици за самата руска армия", смята Трад.

Какво прави "Вагнер" в Судан?

На фона на активното участие на бойци на "Вагнер" в Украйна обаче се заговори отново и за присъствието на паравоенната групировка и в Африка. От години войници и командири на "Вагнер" са забелязвани в различни страни на континента като Зимбабве, Либия, Мали, Централната африканска република и други.

Този път вниманието привлече Судан, където преди седмица избухнаха въоръжени сблъсъци между официалната армия на страната и силна военна фракция. "Вагнер" и Русия имат присъствие в Судан поне от 2017 г. насам, посочва Руслан Трад.

Там "Вагнер" се занимава преди всичко с две неща, като първото е да тренира част от военните формирования там, едни от които в момента се сражават срещу суданската армия.

Второто е да пази руските икономически интереси, тоест достъпа до златните мини на Судан. Те помагат на Москва да заобикаля санкциите, като златото се транспортира през Иран към Каспийския регион и оттам към Русия, казва Трад.

По думите му това е традиционен подход за "Вагнер" и Русия, който те следват в много от страните на африканския континент, в които присъстват.

"Наричаме го пакет от услуги, нещо като абонамент за мобилен оператор", казва изследователят и пояснява: "Местното правителство сключва договор с Русия и Русия предоставя този пакет от услуги. А "Вагнер" е част от него. Това се случи и в ЦАР".

Освен към суданските златни мини, Русия проявява и друг интерес - към Червено море, което е основен търговски коридор. През ноември 2020 г. руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще изгради съоръжение за военни кораби на най-голямото пристанище в Судан по договор за 25-годишен лизинг.

Конкурира ли се "Вагнер" с новите руски паравоенни организации?

"Вагнер" обаче далеч не е единствената подобна неофициална руска военна единица. Различни паравоенни формирования съществуват от много години, като следват същия модел, който следва и "Вагнер" - обявявани са за "частни военни компании", въпреки че са контролирани от ГРУ или от Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Заради някакъв вид успешна мистификация обаче именно "Вагнер" се превръща в най-познатото име от всички.

"Вагнер" са считани за златните момчета. Те са най-видимото подобно формирование, но далеч не единственото

"Вагнер" са считани за златните момчета, така да се каже. Те са най-видимото подобно формирование. Те винаги са получавали много ексклузивно съдържание от руската армия – включително транспортиране, както е в Либия и Сирия, където ползват самолети на руската армия", посочва Трад.

Изследователят потвърждава и информацията за формирането наскоро на нова подобна военна единица в Крим. Тя съществува под името "Конвой" и зад създаването ѝ стои руският лидер на окупационните сили в Крим.

Според Трад "в нея няма нещо специално от чисто военна гледна точка" и тя най-вероятно ще воюва в Запорожие и може би Херсон.

По думите му засега няма индикации, че ще има някаква конкуренция между "Вагнер" и новото формирование, защото те имат съвсем различни цели на бойното поле. За Кремъл обаче съществуват и рискове.

"Това може да е нож с две остриета за сигурността вътре в самата Русия. Ако имаме разбиване на малки единици, които да действат сами за себе си и да са лоялни на този, който им плаща, а не на офицерите в Кремъл, това ще е проблем. Но засега и "Конвой" следва по-скоро модела, който обсъждаме – модел, контролиран от военното разузнаване."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG