Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заради ината им ще отидем на избори". Борисов отказва преговори с ПП-ДБ, започва с другите партии


Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание
Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание

ГЕРБ отказва да преговаря повече с коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за съставяне на правителство и започва разговори с другите парламентарно представени партии. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание в сряда.

По думите му причината за това решение е отказът на ПП-ДБ да включи представители на ГЕРБ в проекта си за кабинет. Изявлението на Борисов идва, след като във вторник ПП-ДБ обяви състав на проектокабинет, който да бъде официално предложен, ако коалицията получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

"Разбрахме ги, не искат, заради ината им ще отидем на избори без бюджет", каза Борисов и добави, че ГЕРБ ще търси подкрепа от всички партии в парламента за свое правителство на малцинството.

"В тази ситуация отговорността на всички партии, включително и на "Възраждане", е да се направи кабинет от личности", каза той.

Президентът все още не е обявил кога ще връчи първия мандат, който трябва да бъде получен от кандидат-премиер на първата политическа сила в НС - ГЕРБ. В седемдневен срок ГЕРБ трябва да предложи състав на Министерския съвет или да върне мандата неизпълнен. Едва тогава втората политическа сила ПП-ДБ би получила мандата.

Кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков каза във вторник, че по състава на Министерския съвет, който обединението би предложило, ако се стигне до втори мандат, няма да бъдат водени преговори с ГЕРБ.

"Повече темата за участие на ГЕРБ в кабинет на ПП-ДБ няма да се повдига, те ясно го казаха", каза Борисов. Още във вторник той поиска министри на ГЕРБ, за да подкрепи кабинета на ПП-ДБ.

В сряда Борисов добави, че ГЕРБ ще предложи кабинет със свои министри, а "ако не стане", ще предложи кабинет с други личности, "ако останалите партии искат". ГЕРБ започва разговори с останалите парламентарно представени политически сили още в сряда.

"С другите партии можем да направим така, че те (ПП-ДБ - бел.ред.) да не получат нито една комисия", каза Борисов.

"Те (ПП-ДБ) взривяват единствената добра за държавата ситуация с цел отиване на местни избори. Коалиция няма да правим, ще приложим същата тяхна коварна хватка - правителство на малцинството", добави той.

По думите му самият той няма да оглави кабинета от личности, защото "в ГЕРБ има достатъчно експерти, които да го направят". Борисов не каза дали кандидатът за премиер на ГЕРБ ще е партийна фигура.

В такова правителство на личности приемливи са включително и предложени от ПП-ДБ.

"Аз бих настоял Асен Василев да е финансов министър. Докато не си оправи финансите, той трябва да бъде министър", каза Борисов.

По-рано съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков каза при представянето на проектокабинета "Денков", че коалицията не е променила мнението си да не подкрепя правителство с първия мандат. По думите му тя няма да подкрепи и смесен състав на правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с втория мандат.

Двете коалиции вече постигнаха "джентълменско споразумение" за ротационно председателство на 49-ото Народно събрание и обща законодателна програма. Така за парламентарен председател беше избран Росен Желязков от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG