Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз не казвам нито не, нито да". Борисов поиска министри на ГЕРБ, за да подкрепи кабинета на ПП-ДБ


Бойко Борисов говори пред медиите по време на свое посещение в Разград.
Бойко Борисов говори пред медиите по време на свое посещение в Разград.

Обявеният от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) проектокабинет с премиер Николай Денков няма да бъде подкрепен “в този му вид”, ако в него не влязат представители и на ГЕРБ-СДС.

Това стана ясно от изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от Разград, малко след като ръководството на ПП-ДБ представи своите номинации за евентуални министри, ако коалицията получи втория мандат за правителство от президента Румен Радев.

Съставът на проектокабинета на Денков беше обявен още преди Радев да е връчил дори първия мандат на ГЕРБ, след като лично Борисов настоя миналата седмица ПП и ДБ да обявят хората, които искат да влязат в евентуален редовен кабинет с техен мандат.

“В този му вид няма да има такъв кабинет”, каза във вторник Борисов, след което обаче уточни: “Аз не казвам нито - не, нито - да.”

От думите му стана ясно, че обявеният от ПП-ДБ състав на правителство може да се използва за преговори, при които и ГЕРБ да предложи свои представители.

“За нас е неприемлив кабинет, когато е строго партиен, а той е такъв, защото в него участват Асен Василев и Денков”, каза още Борисов.

Той отбеляза, че в него има хора, за които не би могъл да каже нищо лошо, като Тодор Тагарев и Юлиан Попов, но добави, че от ПП-ДБ “са сбъркали времето”, предлагайки кабинет само със свои представители. Според Борисов избирателите ясно са казали с резултатите от вота на 2 април, че никоя формация не може да управлява самостоятелно.

“Поздравявам Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов за това, че не са в кабинета. Но пък само Асен Василев ако са го пуснали в кабинета, това е или голямо доверие, или голям капан за него. Защото основните упреци бяха към него. Това е или цел да го отстрелят, или да не стане нищо. Единственият приятел на Асен Василев мисля, че се казва Бойко Борисов", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Той добави с ирония, че с нетърпение чака разговорите на ПП-ДБ с останалите парламентарни сили, например “Възраждане”, ДПС и “Има такъв народ”.

“Пожелавам им успех с другите. Другите имат имена - Слави Трифонов, [Мустафа] Карадайъ, Корнелия Нинова, [Костадин] Костадинов. Ако другите кажат - окей, връщаме мандата и отиваме към втория. Ако кажат - не, тогава сме длъжни да използваме първия и всяка една партия да покаже отговорност”, каза Борисов.

В края на изявлението си той уточни, че ако се стигне до варианта ГЕРБ да предлага правителство, то няма да бъде с по-дълъг срок на управление от шест месеца, в които да бъдат приети държавният бюджет, законите от Плана за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа.

По-рано във вторник ПП-ДБ предложи вторник състав на кабинет с премиер Николай Денков. Той беше номиниран за този пост от ПП, когато партията получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на предишното Народно събрание. Тогава Денков го върна неизпълнен на президента Радев, след като не събра необходимата подкрепа за мнозинство в парламента.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков каза при представянето на проектокабинета "Денков", че коалицията не е променила мнението си да не подкрепя правителство с първия мандат. По думите му тя няма да подкрепи и смесен състав на правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с втория мандат.

Двете коалиции вече постигнаха "джентълменско споразумение" за ротационно председателство на 49-ото Народно събрание и обща законодателна програма. Така за парламентарен председател беше избран Росен Желязков от ГЕРБ.

В състава на проектокабинета на ПП-ДБ липсва Кирил Петков, срещу когото лично възрази Борисов. За финансов министър обаче е предложен другият съпредседател на ПП Асен Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG