Връзки за достъпност

Извънредни новини

Център за спешна медицинска помощ по въздуха започва работа от 15 май


Брифинг на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев след заседанието на Министерския съвет, 3 май 2023 г.
Брифинг на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев след заседанието на Министерския съвет, 3 май 2023 г.

С правителствено постановление в сряда беше създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха, а от 15 май ще бъде назначен и персоналът към него. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Персоналът в центъра ще бъде близо 60 души. Той ще включва пет оперативни бази - в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол.

По-рано служебният кабинет на Гълъб Донев промени плана на правителството на Кирил Петков за спешната медицинска помощ по въздух (HEMS), като закри създаденото държавно дружество "Хели Мед" малко преди да завърши поръчката си за наем на медицински хеликоптери. Служебното правителство реши оператор на въздушната помощ да стане държавният авиоотряд.

През март Министерството на здравеопазването договори общо 6 хеликоптера на стойност 18 млн. евро всеки от италианската фирма "Леонардо". Първият от тях се очаква да пристигне в края на годината. Междувременно министерството нае два хеликоптера, които да обслужват спешната помощ по въздуха, докато бъдат доставени машините от Италия.

В сряда Асен Меджидиев съобщи, че от тази седмица вече се преглеждат медиците, които ще дежурят в петте центъра, а от понеделник другата седмица ще започне и тяхното обучение.

До момента са записани 106 медицински специалисти, изявили желание да се включат в работата на спешната помощ по въздух.

Тази седмица министерството на здравеопазването започва и обществените поръчки за изграждане на площадките за кацане на хеликоптерите, каза Межджидиев. Очаква се да бъдат готови до края на юли, когато вече България ще получи и двата хеликоптера под наем с чуждестранни пилоти.

Софтуерната програма за работа на новосъздадения център, който ще има координационни функции, е възложена на държавната фирма "Информационно обслужване". Парите са осигурени от държавата, предстои да бъде решено кой ще го ръководи, каза още здравният министър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG