Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обвини Украйна, че е атакувала Кремъл с дронове в опит за"покушение" срещу Путин


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Русия съобщи, че през нощта във вторник срещу сряда е свалила два дрона, насочени към сградите на Кремъл в Москва, и обвини Украйна в опит да убие президента на Русия Владимир Путин.

Обвинението идва от пресслужбата на Кремъл и беше публикувано от руската държавна информационна агенция РИА Новости в сряда.

Според Кремъл дроновете са били свалени от специални служби, използващи електронни радарни средства. По това време Владимир Путин не е бил в Кремъл, каза неговият говорител Дмитрий Песков пред РИА. По думите му няма пострадали, нито материални щети по сградите.

Непроверени кадри в социалните мрежи показват дим над центъра на Москва в ранните часове в сряда.

От офиса на президента на Украйна отрекоха Киев да има връзка с предполагаемата атака.

"Всичко е предвидимо... Русия явно подготвя мащабен терористичен акт. Затова първоначално задържа голяма група предполагаеми диверсанти в Крим. И след това демонстрира "дронове над Кремъл", написа в Туитър Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на офиса на президента на Украйна.

От своя страна прессекретарят на президента на Украйна Серхий Никифоров каза пред руската служба на Би Би Си, че целта на Киев е освобождаването на окупираните територии, а не на Москва. Според Никифоров Русия ескалира ситуацията преди честването на Деня на победата на 9 май.

"Снощи киевският режим се опита да нанесе удар по кремълската резиденция на президента на Руската федерация с безпилотни летателни апарати", се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл в сряда.

Оттам казаха, че разглеждат това "като планиран терористичен акт и опит за покушение срещу президента", а Русия "си запазва правото да предприеме ответни мерки, където и когато сметне за необходимо".

От началото на войната Русия многократно обвинява Украйна в атаки на своя територия, включително удари през декември срещу военновъздушна база дълбоко в руската територия, в която бяха разположени стратегически бомбардировачи, оборудвани да носят ядрени оръжия.

През февруари дрон се разби и в Коломна, на около 110 км от центъра на Москва.

Украйна не пое отговорност за тези атаки. Въпреки това някои официални лица в Киев приветстваха нападенията с двусмислени или подигравателни коментари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG