Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия твърди, че е арестувала агенти на украинското разузнаване, сред които и гражданин на България


Снимката е илюстративна.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че е арестувала група диверсанти, които са подготвяли нападения над ръководители на окупационните власти в Крим. Твърди се, че сред задържаните има и един гражданин на България.

Украинският полуостров Крим беше незаконно окупиран и анексиран от Русия през 2014 г. Впоследствие Москва наложи и своя окупационна администрация.

Според съобщенията на ФСБ в сряда руските служби са разкрили "мрежа на украинско военно разузнаване в Крим", чиито членове са планирали саботаж срещу ръководителите на окупационните власти, включително руския ръководител на украинския полуостров Сергей Аксьонов.

Освен това руското разузнаване твърди, че при разследването на случая е разкрит международен канал за контрабанда на експлозиви от България през Турция и Грузия за Русия под прикритието на електрически печки.

ФСБ съобщава за ареста на седем души, които са граждани на Русия и Украйна, както и на един човек, който е гражданин на България и Украйна. Съобщава се само фамилното му име - Петранов, и че е бил "замесен в доставката на оръжия за поразяване на Русия".

Свободна Европа изпрати въпрос до министерството на външните работи на България дали е изискало от руските власти информация за задържания български гражданин. До публикуването на текста не беше получен отговор.

ФСБ разпространи видеозапис, за който се твърди, че показва задържането на членове на групата и откритите у тях взривни устройства и експлозиви.

Украинските власти все още не са коментирали информацията.

По-рано през март Кремъл също каза, че група украински диверсанти са преминали в Западна Русия и са обстрелвали цивилни. Тогава Киев отрече твърдението и предположи, че Москва може би търси претекст за "фалшив флаг", за да организира нови нападения срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG