Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ няма да се коалира с БСП и ДПС, каза Борисов преди срещата с тях


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Коалиция с БСП и ДПС ГЕРБ няма да прави, а ще търси подкрепя от тях, за да състави кабинет от личности. Това потвърди пред журналисти лидерът на партията, която предстои да получи от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство - Бойко Борисов.

По-късно в четвъртък предстоят срещи на ГЕРБ с парламентарните групи на БСП, ДПС и "Има такъв народ" (ИТН), а в петък - с "Възраждане".

За разговорите с останалите парламентарно представени партии съобщи Борисов в сряда, след като партията му отказа да преговаря повече с коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за съставяне на правителство. По думите му причината за това решение е отказът на ПП-ДБ да включи представители на ГЕРБ в състав на проектокабинет, който представи във вторник.

В четвъртък лидерът на ГЕРБ каза пред медиите, че думите му от сряда не са били разтълкувани правилно.

"Не сте ни разбрали добре, коалиция с БСП и ДПС няма да правим", каза Борисов. По думите му неговите "опоненти" са в коалиция с БСП и ИТН, които искат да го "чегъртат".

"Срещу безотговорността на ПП и ДБ личностите в парламента, а не партиите, трябва да вземат решение дали да се отива на избори, или не", каза Борисов. "Отговорността бива изправена срещу безотговорност", добави той.

"И медиите сте част от това, част от всички българи. Вашите водещи поднасят грешна, манипулирана информация, отсега полазваща тактиката на нашите опоненти – коалиция "Магнит", "Хартиена коалиция", каза Борисов пред медиите в кулоарите на парламента.

По думите му "всички партии вкупом искат България да падне в пропастта".

"Българите трябва да ни накажат така, както ни се полага. Да искаш със 60 депутата от 240 да ти дадат абсолютна власт, е арогантно, безотговорно и неосъществимо. Абсолютно същото се отнася и за нас, с няколко депутати повече. Затова ние с уважение ще се отнесем с другите партии", каза още Бойко Борисов.

През последната седмица ГЕРБ води разговори с ПП-ДБ. Двете коалиции вече постигнаха "джентълменско споразумение" за ротационно председателство на 49-ото Народно събрание и обща законодателна програма. Така за парламентарен председател беше избран Росен Желязков от ГЕРБ.

Президентът все още не е обявил кога ще връчи първия мандат, който трябва да бъде получен от кандидат-премиер на първата политическа сила в НС - ГЕРБ. В седемдневен срок ГЕРБ трябва да предложи състав на Министерския съвет или да върне мандата неизпълнен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG