Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безсмъртният полк" готви шествие в чест на Червената армия в София. Общината не го съгласува


Архивна снимка на шествието "Безсмъртният полк" в София.
Архивна снимка на шествието "Безсмъртният полк" в София.

Русофилски организации в България се готвят да проведат традиционното си шествие на т.нар "Безсмъртен полк“, предвидено да се състои на 9 май.

Организаторите са обявили информацията за акцията в социалната мрежа "Фейсбук" и на сайта си, но не знаят дали са подали уведомление в Столичната община за провеждането му. Столичната община обаче е получила такова и не го е съгласувала.

В същото време тази година Русия отмени всички шествия на "Безсмъртния полк" на територията си, включително в незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим заради съображения за сигурност.

Шествието се провежда всяка година на руския Ден на победата 9 май в чест на победата на Червената армия над нацистка Германия. В България за първи път е проведено през 2016 г., а в Русия - през 2012 г. Обикновено на шествията се носят знамена на Русия и СССР, както и снимки на загинали руски войници във Втората световна война.

В последните години шествието се превърна в подкрепа на политиката на Кремъл, вместо да почете паметта на милионите, загинали във войната. Това казват критиците му, сред които основателят на “Безсмъртният полк” Игор Дмитриев.

Групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет и тази година поиска Столичната община предварително да забрани шествието заради непредизвиканата война, която руската армия започна в Украйна на 24 февруари миналата година.

"Единствените знамена, които са разрешени при провеждането на Полка, са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР", пише на сайта на "Безсмъртния полк".

Шествието ще се състои, както всяка година, на 9 май, в различни градове в България, като в София е предвидено да започна в 9.30 часа от Паметника на незнайния воин до Паметника на съветската армия. Това каза пред Свободна Европа председателят на "Безсмъртния полк" Павел Иванов.

Той обаче не знае дали е подадено уведомление за провеждането му в София, защото изпълнява "само координираща, а не организаторска функция". Посочената в сайта на "Безсмъртния полк" като организатор на акцията в София Марина Дадикозян каза, че тя не е внасяла уведомление.

"Аз не съм го внесла", каза тя пред Свободна Европа.

В Столичната община обаче е внесено уведомление за провеждането на шествието на 9 май, но не го е съгласувала, което значи, че провеждането му не се разрешава.

"Внесено е уведомление за шествието, но то не беше съгласувано", казаха пред Свободна Европа от общината.

По закон процедурата за такъв тип мероприятия е съгласувателна. Не се забранява или разрешава, а се съгласува или не се съгласува, добавиха от общината. Което значи, че организаторите могат да проведат шествието, въпреки че не е съгласувано.

Тази година Русия отмени всички шествия на "Безсмъртния полк" на своя територия, след като много населени места се отказаха да ги провеждат. Причината не е идеологическа, а опасения за сигурността, стана ясно от обясненията на организаторите.

"Суверенна България", но с Путин и Кадиров. Как русофили празнуваха 9 май
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG