Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демократична България" призова за забрана на шествието "Безсмъртен полк" в чест на Червената армия


Шествие "Безсмъртният полк", София, 2017 г.
Шествие "Безсмъртният полк", София, 2017 г.

Общинските съветници от "Демократична България" (ДБ) призовават в декларация Столичната община да забрани шествието на т.нар "Безсмъртен полк“, предвидено да се състои на 9 май. Това съобщиха от пресцентъра на ДБ.

Шествието се провежда всяка година на руския Ден на победата 9 май в чест на победата на Червената армия над нацистка Германия. В България за първи път е проведено през 2016 г., а в Русия - през 2012 г. Обикновено на шествията се носят знамена на Русия и СССР, както и снимки на загинали руски войници във Втората световна война.

Декларацията на "Демократична България" е по повод непредизвиканата война, която руската армия започна в Украйна на 24 февруари.

"Бихме искали да напомним, че комунистическият режим е обявен за престъпен от страна на Народното събрание на Република България и е абсолютно неприемливо в центъра на столицата на държава-членка на Европейския съюз и НАТО да бъдат развявани знамена на страна-агресор, още повече че посолството ѝ си позволява да нарича българските граждани „евроатлантически подлоги", се казва в документа.

"Несъмнено събитието ще бъде използвано като повод и за изразяване на подкрепа към изцяло противозаконните и в разрез с международното право действия на руската армия в Украйна", пишат още общинските съветници.

Планирано е шествието да тръгне в 9 ч. сутринта в понеделник от Паметника на незнайния воин и да стигне до Паметника на съветската армия. През 2021 г. на шествието присъстваха симпатизанти на БСП, една от партиите в управляващата коалиция, в която е и "Демократична България".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG