Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обвини САЩ за атака с дронове срещу Кремъл. Американски институт каза, че е инсценировка


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Русия обвини САЩ, че стоят зад атаката с дронове, която твърди, че е извършена срещу Кремъл с цел да убие президента Владимир Путин.

Белият дом отрече тези твърдения. Институтът за изследване на войната предполага, че става дума за инсценировка, организирана от самата Русия.

В сряда Москва съобщи, че били свалени два дрона, атакували Кремъл през нощта и смята това за "планирана терористична атака" и опит за убийство на Путин, макар че той не е бил там. Русия обвини Украйна и каза, че си запазва правото на ответни действия. Киев отрече.

На пресконференция в Москва в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Вашингтон трябва да има предвид, че Русия знае, че той избира целите и Украйна просто изпълнява американските планове. Той не предостави доказателства в подкрепа на твърдението си за участието на САЩ, предаде Ройтерс.

"Опитите да се отрече това, разбира се, са напълно нелепи. Знаем много добре, че решенията за подобни действия, за подобни терористични атаки, се вземат не в Киев, а във Вашингтон", добави Песков.

По думите му "във Вашингтон трябва ясно да разберат, че знаем това".

По повод ответния удар на Москва, той каза, че има няколко възможности и, "когато и да се случи, отговорът ще бъде внимателно преценен и премерен". Говорителят съобщи, че се провежда спешно разследване.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби отрече твърденията на Песков като неверни.

"Съединените щати не насърчават, нито разрешават на Украйна да нанася удари отвъд нейните граници", каза той по телевизия MSNBC.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в Нидерландия, също категорично отрече страната му да е извършила атаката. Той каза, че това е претекст за ескалация между двете държави. По-рано той коментира, че Украйна не разполага с достатъчно оръжия, за да атакува Путин в Москва.

В същото време отбранителният мозъчен тръст Institute for Study of War (ISW) коментира, че Русия "най-вероятно e инсценирала" предполагаемия удар. ISW твърди, че замисълът е желанието на Путин да "пренесе войната у дома на руската публика и създаде условията за по-широка обществена мобилизация". Според доклада няколко индикатора предполагат, че атаката е била "вътрешно проведена и целенасочено организирана".

ISW отбеляза, че Русия наскоро е засилила вътрешната си противовъздушна отбрана, включително над Москва, което прави шансовете двата дрона да останат незабелязани изключително малки.

"Следователно е изключително малко вероятно два дрона да са пробили множество слоеве на противовъздушната отбрана и да са детонирани или да бъдат свалени точно над сърцето на Кремъл по начин, който предоставя зрелищни изображения, добре уловени от камерата", смятат от мозъчния тръст.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG