Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осем души са убити при нова масова стрелба в Сърбия. Властите задържаха заподозрения


Полицията работи на контролно-пропускателен пункт след стрелба в село Дубона, община Младеновац, Сърбия, 5 май 2023 г.
Полицията работи на контролно-пропускателен пункт след стрелба в село Дубона, община Младеновац, Сърбия, 5 май 2023 г.

Осем души са убити и най-малко 13 са били ранени при нова масова стрелба в село Дубона край град Младеновац, на 42 километра южно от Белград. Това съобщи рано сутринта в петък Франс прес, позовавайки се местни медии.

Новината идва два дни след като 13-годишно момче уби осем деца и един охранител в училище в сръбската столица.

Извършителят на новата стрелба е открил огън с автоматично оръжие от движеща се кола, с която избягал. Той е стрелял по хора в три села край Младеновац, като е подбирал жертвите си на произволен принцип.

Ройтерс съобщи, че сръбската полиция е арестувала заподозрения. По-рано органите на реда казаха, че предполагаемият извършител е на 21-години и е идентифициран само като У. Б.

Райпнът беше отцепен рано сутринта, като там бяха изпратени специални полицейски части, хеликоптери, както и линейки.

В коментар, публикуван в сръбския информационен портал "Телеграф", министърът на вътрешните работи Братислав Гашич нарече стрелбата "терористичен акт", без да предостави повече подробности.

На 4 май правителството в Белград съобщи, че започва мащабно преразглеждане на съществуващите разрешителни за частни оръжия и други мерки. Страната има строга политика за огнестрелни оръжия.

Масовите стрелби не са често срещани в Сърбия. Последният подобен случай преди тазгодишните е от 2013 г., когато ветеран от войните в Югославия застреля 13 души в село в Централна Сърбия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG