Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обстрелва Никопол и засилва атаките над Бахмут


Система за противовъздушна отбрана край Бахмут.
Система за противовъздушна отбрана край Бахмут.

Русия обстрелва през нощта южния украински град Никопол, съобщиха регионалните власти сутринта в петък.

Новината дойде на фона на засилващи се боеве в град Бахмут, който е в епицентъра на настъплението на Москва в Източна Украйна от месеци.

Ръководителят на Днепропетровския областен съвет Николай Лукашук каза, че тежък артилерийски обстрел е унищожил гражданска и енергийна инфраструктура в Никопол.

"Окупаторите са се насочили към домовете на жителите на града. Унищожени са десет частни къщи, една сграда, газови пещи и електрически мрежи", написа Лукашук в Телеграм.

През последните дни Русия засили ударите си по Южна Украйна, като се насочи предимно към освободените райони на Херсонска област, където тази седмица при обстрел бяха убити най-малко 23 цивилни граждани.

На бойното поле в Бахмут украинските защитници са отблъснали 60 руски атаки през последните 24 часа, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в ежедневния си доклад в петък. Това бележи засилване на интензивността на многократните опити на Русия да превземе града.

Тежки сражения са били регистрирани и в Марийка, близо до Бахмут, където руските сили са се опитали да подобрят тактическите си позиции. Руските сили са обстрелвали и редица населени места в Запорожка и Херсонска област, съобщиха военните.

Късно вечерта в четврътък в Киев се включиха аларми за въздушно нападение заради предполагаема атака с дрон. По-късно украинските военновъздушни сили казаха, че самолетът, предизвикал тревогата, е бил техен. Дронът е загубил контрол по време на планиран полет в Киевска област и е бил свален, се казва в изявление на военновъздушните сили.

В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски призова за създаването на специален международен съд, който да съди руските военни престъпления в Украйна, и за преследване на руския президент Владимир Путин за неговите "престъпни действия".

На 17 март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест, в която обвинява Путин в отговорност за незаконното депортиране на деца от Украйна, което представлява военно престъпление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG