Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички искаме да видим друг Владимир тук". Зеленски призова в Хага за специален трибунал за Путин


Володимир Зеленски произнесе реч в Международния наказателен съд в Хага
Володимир Зеленски произнесе реч в Международния наказателен съд в Хага

Украинският президент Володимир Зеленски каза по време на първото си официално посещение в Нидерландия, че руският държавен глава Владимир Путин трябва да бъде съден заради "престъпните си действия".

Зеленски говори пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага и призова за създаване на специален международен трибунал за военните престъпления на Русия в Украйна.

През март МНС издаде заповед за арест на Путин по обвинения в незаконно депортиране на деца от Украйна.

"Всички ние искаме да видим друг Владимир тук, в Хага, този, който заслужава да бъде наказан за престъпните си действия тук, да бъде съден в столицата на международното право", каза още Зеленски в своята реч пред съда, говорейки за Путин.

"Сигурен съм, че това ще се случи, когато спечелим. Всеки, който предизвиква война, трябва да бъде изправен пред правосъдието", добави украинският президент в словото си, озаглавено "Няма мир без справедливост за Украйна".

Русия, която не членува в МНС и отхвърля неговата юрисдикция, отрича да е извършила зверства по време на инвазията си в Украйна, който нарича "специална операция".

Зеленски обаче обвини Москва в над 6000 военни престъпления само през април, довели до смъртта на 207 украински цивилни, включително 11 деца. Той отбеляза и "милионите" удари в регионите на Донбас и убитите по време на окупацията на Буча.

Присъстващите в залата станаха на крака, когато той призова за минута мълчание в памет на жертвите.

Украинският президент призова за създаването на военен трибунал, който да търси отговорност за "престъпленията на агресия" на Русия. Според него той трябва да действа по примера на Нюрнбергския процес - проведен от съюзниците срещу представители на победената нацистка Германия след Втората световна война. Той посочи, че вече има създадена група от 35 държави, които подкрепят създаването на трибунала.

Зеленски благодари на Холандия за доставката на оръжие на Украйна и каза, че войната се печели със „силата на оръжията“.

В речта си Зеленски спомена и жертвите на катастрофата на малайзийския "Боинг", свален над Донбас през юли 2014 г. Много от тях бяха граждани на Нидерландия. Нидерландски съд постанови, че е доказано, че самолетът е бил свален от руска ракета-носител "Бук" и наложи задочни доживотни присъди.

На излизане Зеленски помаха на украинско семейство, застанало пред сградата на МНС и скандиращо: "Слава на Украйна!".

През февруари председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че в Хага ще бъде създаден международен център за преследване на престъпната агресия в Украйна. МНС може да преследва геноцид в Украйна, но няма юрисдикция по обвиненията в престъпна агресия от страна на Русия там.

След речта си в МНС, украинският президент се срещна с нидерландския премиер Марк Рюте и белгийския министър-председател Александър Де Кро, за да обсъдят още помощ за Украйна.

Александър Де Кро (вляво), Володимир Зеленски и Марк Рюте
Александър Де Кро (вляво), Володимир Зеленски и Марк Рюте

На съвместна пресконференция след това Де Кро съобщи, че Белгия подготвя втори пакет от военна помощ за Украйна, за да може да се противопостави на "жестоката и незаконна окупация", сравнявайки случващото се с Втората световна война.

Според белгийския премиер Русия трябва да бъде ударена икономически по "умен" и "ефективен" начин.

„Използването на руски пари за възстановяване на страна, която те унищожават, е напълно логично от икономическа и морална гледна точка“, добави Де Кро.

От своя страна Зеленски каза, че иска да използва всички руски пари, конфискувани в Белгия, за „обновяване на страната ни“ и възстановяване на разрушените училища, църкви, музеи и енергийната мрежа.

На въпрос за очакваната контраофанзива на Украйна и дали ако тя е неуспешна това ще го принуди да преговаря, той отговори, че украинската армия „се укрепва всеки ден“.

Запитан за потенциала на членството на Украйна в НАТО, президентът каза:

„Ние сме реалисти – знаем, че няма да бъдем в НАТО по време на войната, но имаме много ясно послание, че ще бъдем в НАТО след войната“.

Според него Украйна вече е де факто член на НАТО, но трябва да се присъедини де юре.

Що се отнася до потенциалното членство на Украйна в ЕС, Рюте каза, че е „впечатлен“ от Зеленски, който „води война“ и също така „разчиства пътя за присъединяване към ЕС“. Той добави, че Русия не може да спечели войната в Украйна и трябва да бъде подведена под отговорност за престъпленията

Преди ден Володимир Зеленски беше на посещение в Хелзинки, където се проведе среща на върха на държавите от Северна Европа и Украйна. Участниците изразиха подкрепа за стремежите на Украйна да се присъедини към ЕС и НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG