Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия смени командира на логистиката в армията преди очакваната украинска контраофанзива 


Ген.-полк. Михаил Мизинцев
Ген.-полк. Михаил Мизинцев

Русия смени най-високопоставения си генерал, отговарящ за логистиката, преди очакваното предстоящо контранастъпление на украинските сили.

Руското Министерство на отбраната съобщи в неделя, че генерал-полковник Михаил Мизинцев е сменен от Алексей Кузменков, бивш служител на Националната гвардия.

“Кузменков е назначен на длъжността заместник-министър на отбраната на Руската федерация, отговарящ за логистичното осигуряване на Въоръжените сили”, се казва в официално съобщение.

Военното министерство не посочва причините за рокадата. Мизинцев беше назначен начело на логистиката в руската армия през септември, няколко дни след като президентът Владимир Путин обяви мобилизация.

Европейският съюз обвинява Мизинцев за обсадата на украинския пристанищен град Мариупол в началото на войната, която доведе до смъртта на хиляди цивилни. Заради това срещу него бяха обявени западни санкции.

Съобщението за смяната дойде, след като украинският президент Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, в който информира Макрон за ситуацията на фронтовата линия и перспективите за развитие през май и юни.

“Обсъдихме сътрудничество в работата с други международни партньори за консолидиране на тяхната подкрепа за украинската мирна формула”, каза Зеленски в Телеграм.

Украинският лидер добави, че благодарил на Макрон за “всеобхватната и ефективна подкрепа на Украйна”.

По-късно на 30 април папа Франциск каза пред репортери, че Ватиканът участва в мирна мисия, за да се опита да сложи край на конфликта, но не уточни подробности.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG