Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доживотни присъди. Нидерландия потвърди, че проруски сепаратисти са свалили полет MH17


Холандският съд произнесе първото си решение 8 години след експлозията във въздуха
Холандският съд произнесе първото си решение 8 години след експлозията във въздуха

Пътническият самолет на Малайзийските авиолинии от полет MH17 е бил свален през 2014 г. от руска ракета, изстреляна от Източна Украйна под контрола на Москва. Това постанови съдът в Нидерландия, който води процеса.

Магистратите осъдиха задочно на доживотен затвор трима от четиримата подсъдими. Русия нарече решението скандално.

"Съдът е на мнение, че MH17 е бил свален чрез изстрелване на ракета БУК от селскостопанско поле близо до Первомайск", каза председателят на съдебния състав Хендрик Стенхуис.

Съдебното решение идва над 8 години, след като Боинг 777, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, беше взривен в небето над Украйна на 17 юли 2014 г. Тогава загинаха всички 298 пътници и членове на екипажа.

Това се случи по време на конфликта между проруските сепаратисти и украинските сили, започнал след незаконното анексиране на Крим от Русия по-рано същата година.

"От средата на май 2014 г. Русия е имала т.нар. цялостен контрол над Донецката народна република", заяви Стенхуис, визирайки региона, в който е свален самолетът.

Съдът произнесе и още едно решение - осъди на доживотен затвор трима от четиримата подсъдими - двама руснаци и един украинец. Четвъртият подсъдим, руски гражданин, беше оправдан.

Съдът призна за виновни руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинеца Леонид Харченко по обвинения в масово убийство и участие в свалянето на пътническия самолет. Олег Пулатов бе оправдан.

Присъдата обаче няма как да бъде изпълнена, тъй като те се намират в Русия, която не екстрадира свои граждани. Формално тя може да бъде обжалвана в двуседмичен срок.

Руснаците бяха идентифицирани като бивши служители на руските спецслужби и един военен лидер на сепаратистите. Според нидерландската прокуратура те са организирали превоза на руската зенитна ракета до Украйна. От прихванати телефонни разговори става ясно, че сепаратистите, които са я изстреляли, са мислели, че се целят в украински изтребител.

Москва, която многократно е отричала да носи отговорност за свалянето на MH17, отхвърли решението на съда да осъди двама нейни граждани, наричайки го "скандално". Външното министерство в Москва излезе с позиция, в която се казва, че съдът е бил подложен на безпрецедентен натиск от нидерландски политици, прокурори и медии и делото не е било безпристрастно.

"Процесът има всички шансове да се превърне в един от най-скандалните в историята на съдебната практика", допълниха от ведомството.

Сред загиналите в самолета имаше граждани на 10 страни, повече от половината от които нидерландци. Съдебният процес се води по нидерландското законодателство, но в разследването се включиха още Украйна, Малайзия, Австралия и Белгия. Русия отказа съдействие.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на съда и го нарече важно.

"От решаващо значение е сега да бъдат съдени тези, които са поръчали атаката. Защото чувството за безнаказаност води до нови престъпления", написа той в Туитър.

Според него "наказанието за всички руски зверства ще бъде неизбежно".

САЩ също приветстваха присъдата.

"Решението на съда в Хага е важна стъпка в усилията за въздаване на справедливост за онези 298 души, които изгубиха живота си", каза американският държавен секретар Антъни Блинкън.

"Това е важен ден за правосъдието. Не може да има безнаказаност за подобни престъпници", коментира и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

MH17: Разобличаването на руската дезинформация
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG