Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев е пътувал без семейството си по време на взрива, каза Демерджиев


Служебният министър Иван Демерджиев, 5 май
Служебният министър Иван Демерджиев, 5 май

Главният прокурор Иван Гешев е пътувал сам в бронирания автомобил, когато в близост до колата му е станал взрив на 1 май. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента в петък.

В понеделник взривно устройство избухна в близост до бронирания джип, с който е пътувал Гешев в района на Самоков. Няма пострадали след взрива.

В деня на случилото се заместникът на главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов каза, че Гешев е пътувал в колата заедно със семейството си. Същия ден главният прокурор каза пред сайта "Епицентър", че децата му са се изплашили много. По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази съчувствие към семейството на Гешев.

„В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството на господин Иван Гешев. Той е пътувал сам, с назначената му охрана от Националната служба за охрана (НСО)“, каза Демерджиев.

По-късно в петък коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поиска оставката на Сарафов заради негови твърдения по случая. "Още от самото начало, след като информацията излезе, изразихме съмнение за обективността на фактите, коментирани в публичното пространство от отговорни длъжностни лица", каза Атанас Атанасов от "Демократична България".

Според него това дело трябва да бъде отнето като разследване от НСлС, "защото няма да бъде проведено всестранно, обективно и пълно".

Вътрешният министър Демерджиев каза още в парламента, че кортежът на главния прокурор се е движил по обичаен за него маршрут, по който е минавал многократно. Според вътрешния министър щетите по бронираната кола са незначителни и се изразяват в дупка във фар и проникване на сачма от рикошет в него. "Автомобилът на главния прокурор е по-добре защитен, отколкото този, в който пътува президентът", каза той.

Министърът добави, че разследващите имат "много ясни насоки, които могат да ни доведат до хората, свързани с този взрив". По думите му избухналият взрив не е от естеството, който да преодолее бронята на автомобила и да убие главния прокурор.

Демерджиев добави, че няма достатъчно информация за израелския експерт, който е присъствал на местопроизшествието. Чужденецът е пристигнал в България малко по-рано същия ден и е бил заведен на мястото от следователите.

На 2 май, ден след взрива Сарафов каза, че прокуратурата е потърсила неофициално съдействие от експерт по взривове от Израел, който е потвърдил, че срещу Гешев е извършен опит за покушение. Тогава Сарафов не каза в какво се е изразявало участието му.

В четвъртък Сарафов съобщи, че прокуратурата води разговори с Европол за подпомагане на разследването на взрива. Демерджиев каза, че службата се е отзовала и е поискала да се включи в разследването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG