Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна съобщи за 50 руски атаки в Донецк. Опитите на Русия да превземе Бахмут продължават


Реактивна система за залпов огън "Град" обстрелва руски позиции на фронтовата линия край Бахмут, Донецка област

Руските сили продължават опитите да превземат украинския град Бахмут в Донецка област, съобщи командването на украинската армия в събота. Генералният щаб в Киев каза още, че са отблъснати общо 50 руски атаки срещу Бахмут и други населени места в източната Донецка област.

Новината идва ден след заканата на основателя на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин, че ще изтегли наемниците си от Бахмут до сряда. Той обвини висши представители на руското командване за загубите, понесени от “Вагнер” в Бахмут и каза, че силите му страдат от недостиг на боеприпаси.

Киев постави под съмнение думите на Пригожин, че ще изтегли наемниците си от Бахмут. Заместник-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр каза, че руските сили полагат усилия да превземат града преди 9 май - датата, на която Русия отбелязва победата във Втората световна война. По думите ѝ за целта руското командване прехвърля в Бахмут нови наемници от “Вагнер”.

“Те прехвърлят сили на “Вагнер” от други бойни полета, които заменят с други щурмови отряди, които в момента се бият в района на Бахмут”, написа Маляр в Телеграм в петък.

Твърдението на Маляр противоречи на изявлението на Пригожин от по-рано в петък. Във видео, разпространено от пресслужбата му, той каза, че целта е била Бахмут да бъде превзет до 9 май, “но псевдовоенните бюрократи, които знаеха за това, буквално ни спряха боеприпасите”.

Радио Свободна Европа не успя да потвърди независимо информацията за развитието на фронта.

От месеци в Бахмут се водят най-ожесточените боеве на фронта в Украйна. "Вагнер” ръководи руския натиск за превземане на Бахмут от миналата година, но не успя да отблъсне украинските бойци, които все още държат западните части на града. Пригожин заплаши да изтегли силите си от града още в края на април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG