Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ е готова да обсъжда с ГЕРБ управленска програма, но не и да промени проектокабинета си


Кирил Петков
Кирил Петков

“Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) е готова да чуе препоръки от ГЕРБ за управленска програма. Това каза един от лидерите на коалицията Кирил Петков в събота пред “Дарик”. Формацията обаче няма да промени състава на проектокабинета, който представи по-рано през седмицата.

ПП-ДБ представи проект за състав на правителство с кандидат за премиер Николай Денков, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска това на лидерска среща. Впоследствие Борисов критикува предложения състав на кабинет и каза, че ГЕРБ няма да го подкрепи. След това партията започна разговори с другите партии в парламента - “Възраждане”, ДПС, БСП и ИТН.

По думите на Петков пред ГЕРБ има три варианта - да състави правителство с подкрепа от ДПС и БСП, да насочи страната към нови предсрочни избори или да подкрепи кабинета, предложен от ПП-ДБ.

“Могат да потърсят подкрепа от ДПС, но те ще поискат нещо тежко от Борисов. Всички знаем за интересите им в енергетиката. ГЕРБ могат да искат помощ и от Корнелия Нинова, която пък ще им каже, че не иска нито един куршум да отиде в Украйна. Сигурно и в земеделието ще има изисквания”, каза Петков в събота.

“Третият избор е този, който ние предложихме. Ние затова толкова рано сложихме всички карти на масата - за да го улесним”, добави той.

ГЕРБ-СДС е първа сила след изборите на 2 април и ще получи първия мандат за съставяне на правителство. ПП-ДБ е втора сила и ще получи мандат за кабинет само ако ГЕРБ не състави правителство. Коалицията взе решение да не подкрепя кабинет с мандата или участието на ГЕРБ. След изборите обаче двете формации започнаха разговори за обща законодателна програма, а след това заговориха и за правителство.

ГЕРБ поиска от ПП-ДБ да предложи състав на кабинет, за да реши дали да го подкрепи. Коалицията го направи. Впоследствие партията на Бойко Борисов критикува както предложения състав на кабинет, така и програмата на ПП-ДБ, и отказа да преговаря с коалицията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG