Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шестима сапьори от Украйна са убити при руски обстрел, докато обезвреждат мини край Херсон


Сапьор от държавната служба за извънредни ситуации на Украйна обезврежда мини край Изюм, Харковска област, през април 2023 г. Снимката е илюстративна
Сапьор от държавната служба за извънредни ситуации на Украйна обезврежда мини край Изюм, Харковска област, през април 2023 г. Снимката е илюстративна

Шестима украински сапьори са убити при руски обстрел в Херсонска област, съобщи ръководството на държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. Те са извършвали операция по обезвреждане на мини в областта, която беше окупирана от руската армия в продължение на месеци през 2022 г.

“По време на изпълнение на операция по разминиране в Херсонска област нашите специалисти по експлозиви попаднаха под обстрел и шестима от тях бяха убити”, написа в Туитър Серхий Крук, ръководител на службата за извънредни ситуации на Украйна.

“Терористите продължават да нарушават всички норми на международното право. Това е непростимо”, добави той.

По думите му двама други държавни служители са ранени при атаката. Сред тях има и жена парамедик, която в момента се лекува в болница.

В публикацията на Серхий Крук са включени снимките и имената на шестимата убити сапьори. Не се съобщават повече детайли за мисията, която те са изпълнявали.

Почти цялата територия на украинската Херсонска област, включително областният център, беше окупирана след началото на руската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Впоследствие украинските сили си върнаха част от областта и град Херсон. Руските обстрели срещу града обаче продължават от левия бряг на река Днепър, където руските сили все още контролират територии.

През ноември украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че приблизително една трета от територията на Украйна остава потенциално опасна поради наличието на взривни обекти.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че “минният терор” ще бъде едно от обвиненията срещу Русия, когато тя бъде подведена под отговорност за нахлуването си в Украйна. Според него руските мини са “наследство от терора”, с което Украйна ще трябва да се бори години наред.

"Не знаеш какво те чака". Какво правят украинските сапьори на фронта
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG