Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски изтребител предизвика инцидент със самолет на Полша над Черно море


Руски изтребител Су-35. Снимката е илюстративна
Руски изтребител Су-35. Снимката е илюстративна

Руски изтребител Су-35 e прeхванал над Черно море самолет на Полша, изпълняващ мисия на европейската агенция за гранична охрана Фронтекс. Това съобщиха граничните власти във Варшава, цитирани от световните агенции. Случаят е от петък, но Полша съобщи за него в неделя.

Това не е първият инцидент с руски изтребител в района на Черно море през последните месеци. През март при сблъсък с руски военен самолет американски дрон потъна в международни води.

Инцидентът от петък е станал с полски самолет L-410, който е бил изпратен в Румъния като част от мисия на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс. Тя се провежда от 19 април до 17 май и е по инициатива на Букурещ и с участието на Полша, Испания и Швеция.

Според румънските власти невъоръженият полски самолет е бил на около 60 километра източно от въздушното пространство на Румъния в международното въздушно пространство по време на инцидента.

Румъния осъди “напълно неприемливото агресивно поведение” на Русия, предаде БТА.

Полша съобщи, че руският самолет е влязъл “без какъвто и да било радиоконтакт в зоната за операции”, определена от румънските власти, и е направил “агресивни и опасни маневри”, като се е приближил три пъти до полския самолет, без да спази необходимата дистанция за безопасност.

Според полската гранична охрана, цитирана от БТА, руският изтребител е прелетял “точно пред носа на самолета”, пресичайки траекторията му на разстояние около 5 метра.

В резултат самолетът е претърпял “сериозна турбуленция" и екипажът от петима души временно е загубил контрол над него. След инцидента полският самолет е кацнал безопасно в Румъния.

Инцидентите между военни самолети на Русия и държави от НАТО се увеличиха през последните години, още преди началото на войната в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG