Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще спечелим". Ердоган събра стотици хиляди на предизборен митинг в Истанбул


Привържениците на Реджеп Тайип Ердоган се събраха на летище „Ататюрк“ в Истанбул.
Привържениците на Реджеп Тайип Ердоган се събраха на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Стотици хиляди се събраха на митинг в подкрепа на Реджеп Тайип Ердоган седмица преди президентските избори в Турция. Събитието се проведе на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

На 14 май в Турция ще се проведат избори за президент и за парламент. За първи път опозицията в страната излъчи общ кандидат в лицето на Кемал Кълъчдароглу в опит да спечели срещу Ердоган, който управлява страната повече от 20 години.

В митинга в неделя участваха всички лидери на партиите от Републиканския алианс.

Събитието се проведе под надслов „Турция се поверява на теб“. Хората издигаха плакати „с теб сме сега и завинаги“ и скандираха „Ти си наш“, „Поверяваме ти бъдещето на Турция“.

В речта си пред хората Ердоган посочи важността на резултата в Истанбул на предстоящите избори. Той загуби влияние там, след като на местните избори през 2019 г. градът, както и столицата Анкара, бяха спечелени от кандидати на опозицията.

„Народът на Истанбул е този, който ще каже кого да пенсионира и да заличи името му от политическата сцена“, каза Ердоган. Той нападна опозицията като я свърза с терористични организации и призова избирателите да не позволят . Той също така обвини опозицията за това, че е настроена положително към ЛГБТ хората и подчерта, че той и неговите съюзници никога няма да подкрепят подобни настроения.

Ердоган нападна и западните медии, част от които имаха публикации в подкрепа на опозицията и срещу настоящия президент на Турция.

Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине Ердоган

Пред медиите Ердоган обяви, че на митинга са присъствали 1,7 млн. души, но за това няма официално потвърждение. Президентът и коалиционните му партньори организираха над 10 000 автобуса, с които в Истанбул бяха докарани хора от 39 провинции.

Малко по-рано в неделя хиляди поддръжници на опозиционния Национален алианс се събраха в парк “Орхангази”. В реч пред тях Кълъчдароглу повтори обещанието си за връщане към парламентарното управление в противовес на президентската република, въведена от Ердоган.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че надпреварата между двамата претенденти ще бъде оспорвана.

Турция стана президентска република през юни 2018 г., когато влезе в сила конституционната реформа, одобрена на референдум, проведен в условия на извънредно положение. Тя дава почти неограничени правомощия на държавния глава, който може да издава укази със силата на закон, да назначава и освобождава вицепрезидентите и министрите, както и висши държавни служители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG