Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Противоотрова срещу други агресии". Зеленски сравни Русия с Третия райх по повод Деня на Европа 


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски сравни съпротивата срещу руската инвазия, започнала на 24 февруари 2022 г., с борбата срещу нацистка Германия.

По време на реч по повод Деня на Европа, отбелязващ 78-годишнината от капитулацията на Германия през Втората световна война, той каза, че "цялото старо зло, което връща съвременна Русия, ще бъде смазано точно както беше смазан нацизмът".

"Все още не знаем датата на нашата победа, но знаем, че това ще бъде празник за цяла Украйна, за цяла Европа, за целия свободен свят", добави Зеленски.

Украинският президент внесе в парламента законопроект, който предвижда предвижда германската капитулация на 9 май да се отбелязва с Деня на Европа, а не с Деня на победата, както го прави Русия.

Третият райх капитулира пред Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция на 8 май, но според московското време документите са подписани официално на 9 май. Това причината западните съюзници да честват победата над нацистка Германия ден по-рано от Русия.

"Днес, 8 май, когато светът си спомня думите "Никога повече", ние в Украйна придаваме смисъл на тези думи", каза Зеленски няколко часа по-късно в неделя, по време на вечерното си обръщение към сънародниците си.

По думите му "успехът на украинците в защитата срещу руската агресия определено е противоотрова срещу други агресии".

Зеленски не каза нищо за подготвяната в момента украинска контраофанзива срещу окупираните от руските сили територии, но спомена "добри новини" за доставките на боеприпаси без дава подробности.

Междувременно неназован представител на Белия дом съобщи пред Ройтерс, че САЩ ще обявят нов пакет оръжейна помощ за Киев на стойност 1,2 милиарда долара. Той ще включва системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси. Снабдяването с боеприпаси от месеци е основен проблем и за двете воюващи страни, отбелязва ДПА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG