Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще гарантираме нашата сигурност". Москва проведе парад за Деня на победата 


Владимир Путин (в средата) наблюдава парада в компанията на ветерани и официални гости.
Владимир Путин (в средата) наблюдава парада в компанията на ветерани и официални гости.

“Ще гарантираме нашата сигурност”. Москва проведе парад за Деня на победата Военен парад под ръководството на руския президент Владимир Путин се проведе във вторник в Москва по повод 9 май, Денят на победата над нацистка Германия във Втората световна война.

В началото на парада Путин държа около 10-минутна реч, в която обвини “западните глобалистки елити” в “разпространяване на омраза, русофобия, агресивен национализъм” и унищожаване на “семейството и традиционните ценности”. Руският лидер често отправя подобни послания, откакто разпореди непредизвиканата военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

В същото време председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Киев, където заяви, че е щастлива да бъде в страна, в която “ценностите, на които държим, се защитават всеки ден”.

Парадът за 9 май тази година в Москва беше по-скромен от обикновено - липсваха прелитащите изтребители и масивните колони от танкове и друга военна техника. Сред официалните гости бяха лидерите на бившите съветски републики Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Беларус, Туркменистан, и Армения.

Владимир Путин заедно с президентите на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.
Владимир Путин заедно с президентите на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

В речта си Путин каза, че цивилизацията “отново е изправена пред повратен момент”, а срещу Русия “е разгърната истинска война”.

“Ние отблъснахме международния тероризъм, ще защитим жителите на Донбас, ще гарантираме нашата сигурност”, добави руският президент, чиято армия през последните 14 месеца е обвинявана от Украйна и Запада в системни убийства на цивилни.

Срещу Путин дори беше издадена заповед за арест от Международния съд в Хага заради депортирането на украински деца от родината им.

Руският президент не спомена в речта си трудностите, пред които са изправени руските сили в Украйна, като неуспешните опити за превземането на източния град Бахмут или очакваната украинска контраофанзива и зачестилите удари на руска територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG