Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата проверява твърдения за фалшификация на изборите в Пловдив през 2015 


Иван Тотев

Пловдивската районна прокуратура е образувала проверка за евентуална фалшификация на резултатите от местните избори в града през 2015 г., съобщиха от държавното обвинение във вторник.

Прокуратурата се е самосезирала по повод твърдения на бившата ръководителка на Общинската избирателна комисия в Пловдив Деница Чингарова. Тя написа по-рано през деня в профила си във Фейсбук, че е била принудена “да фалшифицира изборите в полза на Иван Тотев”.

През 2015 г. номинираният от ГЕРБ за втори кметски мандат Тотев стигна до балотаж срещу подкрепяния от НФСБ и ВМРО Славчо Атанасова. Според официалните резултати Тотев печели с преднина от едва 1416 гласа.

Чингарова сега заявява, че подправила тези резултат, защото е била “принудена със заплаха към децата ми”. Затова и прокурорската проверка е образувана за евентуално извършена принуда. На пловдивския отдел “Криминална полиция” в МВР да снемат обяснения и да изземат документи по случая.

Иван Тотев изкара два мандата като кмет на Пловдив и през лятото на 2019 г. обяви, че няма да се кандидатира за трети. Той беше смятан за близък за освободения от всички партийни постове по-рано същата година бивш зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Осемгодишното управление на Тотев беше съпътствано с множество проекти за реконструкция на централната част на града, както и с протести срещу презастрояване и незаконно строителство в зелени зони.

Срещу Тотев имаше и проверки за изразходването на парите за церемонията за откриването на Пловдив като Европейска столица на културата.

През 2017 г. той беше отстранен за няколко месеца от длъжност заради решението му за пряко договаряне за изграждането на зоокът в града, който е ощетил общината с 690 000 лв. В обвинителния акт бяха открити много процедурни грешки и съдебното преследване беше прекратено.

Тотев нашумя и като герой в популярно видео от 2009 г., в което той обяснява на местни членове на ГЕРБ как могат да повишат резултатите на партията в пловдивския квартал “Столипиново”. Един от съветите му беше свързан с това как може да бъде завишен броят на недействителните бюлетини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG