Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ ще предложи "безспорен премиер". Борисов е решен да направи кабинет "на всяка цена"


Бойко Борисов
Бойко Борисов

ГЕРБ ще обяви в парламента в сряда номинацията си за министър-председател в състава на проектокабинета с първия мандат. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов в партийната си централа във вторник, след като президентът Румен Радев заяви, че ще връчи първия мандат на 15 май.

“Ще предложим безспорен премиер, ще го направим утре в парламента пред лидерите на всички партии и повярвайте ми, изборът е абсолютно за точния момент, верният момент, това което българите очакват”, каза Борисов.

По думите му хората очакват “да заработят еврофондовете в Плана за възстановяване и устойчивост, очакват процедурите по Шенген, по Еврозоната, очакват правосъдната реформа и приемането на законите, по които е поет ангажимент”.

“Защото след политическия, след всякакъв хаос във всички системи, сега се създаде и в правосъдната система. Това не може да продължава”, добави лидерът на ГЕРБ.

Той декларира, че заедно със съпартийците си са решени да сформират редовно правителство “на всяка цена”. От изявлението му стана ясно, че ако от втората политическа сила “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) не променят позицията си, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат, от ГЕРБ ще се обърнат към останалите партии.

“Нашият премиер ще е човек, който може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията, в посока, която ние очаквам”, добави Борисов, давайки да се разбере, че не става въпрос за “надпартийна фигура”.

В края на миналата година ГЕРБ лансира за премиер проф. Николай Габровски, основавайки номинацията му именно на факта, че той не е партийна фигура. Той обаче не успя да събере достатъчно гласове в парламента. Правителство не беше избрано и с останалите два мандата и така се стигна до последните предсрочни избори на 2 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG