Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Oчаквам много повече". Президентът ще връчи първия мандат на ГЕРБ на 15 май 


Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова поднесоха венци на Паметника на Незнайния воин на 9 май.

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС след седмица - на 15 май. Това каза държавният глава пред журналисти след честването на 78-годишнината от края на Втората световна война с поднасяне на венци на Паметника на Незнайния воин в София.

“Въпросът е, че измина цял месец от свикването на Народното събрание, а до момента то не е произвело никакъв резултат и за мен е абсурдно народни представители да говорят за нови избори без да са изпълнили поне част от ангажиментите към своите избиратели”, коментира Радев.

По думите му “партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, а изглежда, че в същото време искат да вържат ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет”, което той определи като “безотговорно и към хората, и към държавата”.

“Аз очаквам много повече”, каза президентът, добавяйки, че разчита времето до 15 май да бъде използвано “по най-добрия начин” от депутатите - те да започнат реална работа по приемане на бюджета за тази година и законите, залегнали в българския План за възстановяване и устойчивост.

Радев отбеляза още, че при нови предсрочни парламентарни избори през лятото “рисковете са големи”. По думите му неприемането на законите, разписани като условие, за да получи България европейските средства за възстановяване след пандемията от COVID-19, “означава да загубим не просто пари, това означава да загубим възможност за реформи и модернизация на държавата”.

Освен това според него шести парламентарен вот за малко повече от две години ще провокира още по-малка избирателна активност, което означава “много ниска легитимност на парламента и на следващото правителство”.

През последните седмици първите две формации в парламента - ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), проведоха серия от срещи, в които първо преговаряха за обща законодателна програма, а после и за евентуална подкрепа за кабинет.

Те доведоха до представяне на състав на правителство от страна на ПП-ДБ, за което лично настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче отказа партията му да го подкрепи, ако се стигне до връчване на втория мандат за правителство.

В крайна сметка от ГЕРБ започнаха да преговарят и с останалите партии в парламента, но до момента няма официална договорка за мнозинство, което да подкрепи кабинет с първия мандат. Очаква се през тази седмица първите две формации да продължат разговорите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG