Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да оставим нито едно парче от нашата земя". Украйна съобщи, че изтласква руски сили край Бахмут


Дим се издига след експлозия на снаряд, на фона на атаката на Русия срещу Украйна в Бахмут, 7 май 2023 г.
Дим се издига след експлозия на снаряд, на фона на атаката на Русия срещу Украйна в Бахмут, 7 май 2023 г.

Руските сили не са успели да удържат на натиска на украинските в някои участъци от фронта край Бахмут и са отстъпили на разстояние до 2 км, съобщи командирът на сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски в Телеграм в сряда вечер.

"Благодарение на добре обмислената отбрана в посока Бахмут получаваме резултатите от ефективните действия на нашите части. Включително провеждаме ефективни контраатаки", написа още той.

Това е първото съобщение за сериозен успех на украинските сили край градчето в Донецка облат, което Русия се опитва да превземе от месеци неуспешно.

"Именно компетентното провеждане на отбранителната операция изтощи обучените сили на "Вагнер" и ги принуди да бъдат заменени в определени направления от по-слабо подготвени части на редовните руски войски, които бяха разбити", съобщи още Сирски.

Той добави, че "битката за Бахмут продължава".

Междувременно Андрий Билецки, основател на украинския батальон "Азов", съобщи също в Телеграм, че две роти от руска бригада са били "напълно унищожени" при операцията.

„Разузнаването на бригадата беше прекъснато, значителен брой бронирани машини бяха пленени и много военнопленници бяха заловени“, каза той, добавяйки, че силите на частната наемническа група „Вагнер“ са претърпели „тежки загуби“.

В резултат на операцията са освободени повече от 7 кв. км от територията, добави той. За отстъплението на 72-ра мотострелкова бригада съобщи и лично лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин на 9 май, когато каза, че руските сили са избягали от Бахмут, каза той. Той също така каза, че е загубил около 500 свои войници в битката.

В ново изявление на 10 май Пригожин каза, че се опасява, че неговите бойци може да бъдат обградена край Бахмут, заради "пукнатини и разпадане" по фланговете.

"С оглед на липсата на боеприпаси "месомелачката" сега заплашва да се обърне в обратната посока", написа той в Телеграм и отново обвини руското военно ръководство, че не получава достатъчно оръжие.

Все пак той не изпълни заканата си от преди няколко дни, че на 10 май ще изтегли бойците си от района на Бахмут.

Късно същия ден говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че така наречената "специална военна операция" на Русия срещу Украйна е "много трудна", но определени цели са постигнати. По думите му Русия успява да нанесе "сериозни щети на военната машина на Украйна и това ще продължи", цитира го руската държавна агенция ТАСС.

"Ние не водим война. Да водиш война - това е съвсем различно, това е пълно унищожаване на инфраструктурата, това е пълно унищожаване на градовете. Ние не правим това. Ние се опитваме да запазваме инфраструктурата и се опитваме да запазваме човешкия живот", каза още Песков, въпреки хилядите убити украинци и разрушените градове от началото на войната.

В същото време, в редовното си късно обръщение, украинският президент Володимир Зеленски каза:

"Нека не забравяме нито за миг, че всеки ден от присъствието на окупатора на нашата земя е изкушение за него да си мисли, че ще успее. Той няма да успее!".

По думите му трябва да бъде върната свободата и сигурността "на цялата украинска земя, на цялата европейска земя".

"Ние ще го направим! Няма да оставим нито едно парче от нашата земя на врага - тиранията няма да царува никъде", добави той.

И благодари на всички страни-партньори, които помагат на Украйна да увеличи силата си и да направи отбраната още по-активна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG