Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ поиска ПП-ДБ да подкрепи кабинета на Габриел. ПП-ДБ ги обвини в нарушаване на "джентълменското споразумение"


Десислава Атанасова и Росен Желязков от ГЕРБ
Десислава Атанасова и Росен Желязков от ГЕРБ

ГЕРБ очаква подкрепа от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) за кабинета на Мария Габриел, за да одобри кандидата на ПП-ДБ за шеф на правната комисия в парламента. Това се разбра от думите на председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова в петък.

По-рано двете формации се договориха председателството на парламента и на правната комисия да се случва на ротационен принцип под формата на т.нар. "джентълменско споразумение". Впоследствие Росен Желязков от ГЕРБ получи подкрепа от ПП-ДБ за председател на парламента.

В петък Николай Денков от ПП-ДБ поиска в дневния ред на парламента да бъде включена точка за избор на председател на правната комисия, но ГЕРБ отхвърли предложението. След отказа за гласуване Денков каза, че "джентълменското споразумение" между двете формации е било нарушено.

"Ние сме притеснени от това, което се случва. ГЕРБ искат от нашата политическа сила подкрепа за избор на тяхно правителство, а как ние да бъдем уверени в общи действия, след като не се спазват джентълменски споразумения”, каза колегата му Атанас Атанасов.

Според председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова устното споразумение за ротацията, както на ръководството на парламента, така и на ръководството на правната комисия, важи само при по-дълъг живот на парламента. По думите ѝ споразумението не е изчерпано, но е свързано с ангажимента 49-ия парламент да работи повече от 3 месеца.

"Това споразумение ще бъде спазено, така че очаквам колегите за среща в 17:00 с нашия кандидат за министър-председател и се надявам, че те ще осигурят дългия живот на българския парламент и редовно правителство, като подкрепят кабинета на госпожа Мария Габриел", каза Атанасова.

От ПП-ДБ вече казаха, че няма да го подкрепят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG