Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС подкрепя кабинет на Габриел, БСП не харесва подхода, ИТН иска конкретни политики


Кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел
Кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел

ДПС подкрепя кабинет на ГЕРБ с номинираната за министър-председател еврокомисарка Мария Габриел. БСП не одобрява подхода на Габриел за съставяне на кабинет и не разбира какъв ще е той. "Има такъв народ" (ИТН) не отказа подкрепа, но иска от ГЕРБ ясно очертани мерки и срокове за изпълнението им.

Това се разбра от проведените в четвъртък срещи на Габриел с трите парламентарно представени партии в опит да осигури подкрепа за правителство с първия управленски мандат на ГЕРБ.

Проруската партия "Възраждане" не беше поканена за разговор. Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложи насрочената с нея среща да се отложи за петък, защото съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев са в чужбина.

Освен това ДПС подкрепя и заявката на Габриел, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в оглавено от нея правителство, ще е да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов също взе отношение по въпроса, като подкрепи заявката, но постави под въпрос сериозността ѝ. ИТН също подкрепи заявката за Гешев, а социалистите не коментираха темата.

На срещите Мария Габриел повтори пред всички партии, че ключово за нея е да проведе "диалог" с тях, за да се стигне до съставяне на редовен кабинет. Добави, че екипът ѝ ще бъде обединен около "трите "А" - амбиция, авторитет и ангажимент".

Габриел повтори и 10-те важни за нея приоритети, сред които приемане на бюджета, реформа в правосъдието, справяне с инфлацията и ръста на цените, влизане в еврозоната, битовата престъпност, членството в Шенген.

По думите й е важно и да се ускори участието на България в програмите, свързани с модернизацията - в сферите на науката, иновациите, дигитализацията на публичния сектор.

ИТН подкрепя заявката за Гешев и иска конкретни политики

Най-малката парламентарна група в 49-ото Народно събрание ИТН подкрепи заявката за отстраняване на главния прокурор,както и приоритетите на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел. Преди да реши дали да я подкрепи обаче, партията на Слави Трифонов поиска конкретни мерки и срокове за изпълнение на предлаганите политики.

Среща на ИТН с кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, 11 май 2023 г.
Среща на ИТН с кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, 11 май 2023 г.

"Можем да стигнем до съгласие само при ясно очертани приоритети и конкретни мерки и срокове", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, след като изслуша очертаните от Габриел приоритети.

"Надявам се, като водеща политическа сила, да осъзнавате, че трябва да има диалог. Силово налагане на ваши решения, защото сте по-голяма политическа партия, няма как да се случи", добави той.

БСП не разбира какво правителство си представя Габриел

След като Мария Габриел изреди приоритетите си, БСП възрази, че не вижда сред тях своите - доходи и повишаване на жизнения стандарт на хората. Габриел увери БСП, че няма да бъдат орязани социални плащания.

БСП каза, че не харесва подхода на Мария Габриел за съставяне на кабинет и не е ясно какво точно правителство иска да оглави тя и от кого очаква подкрепа.

Парламентарната група на БСП на срещна с кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, 11 май 2023 г. Oт ляво надясно: Георги Свиленски, Борислав Гуцанов, Румен Гечев
Парламентарната група на БСП на срещна с кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, 11 май 2023 г. Oт ляво надясно: Георги Свиленски, Борислав Гуцанов, Румен Гечев

"Повече от месец не е ясно какво правителство търси ГЕРБ - правителство на ГЕРБ, правителство от експерти, правителство с ПП-ДБ или правителство от експерти, подкрепено от други политически партии", каза Георги Свиленски от БСП.

По думите му такива разговори трябва да се водят от лидерите на партиите.

"БСП няма да участва в управлението, само за да участва в управлението", каза той.

Социалистите не коментираха представеното от Мария Габриел като първа задача искане за отстраняване на Гешев.

ДПС подкрепя кабинет на Габриел и заявката за отстраняване на Гешев

ДПС подкрепя кабинет на Мария Габриел, изброените от нея приоритети и заявката за отстраняването на Гешев.

"На България ѝ отива да има жена министър-председател в този труден момент. Ние от ДПС имаме такъв принцип - когато има да се свърши важна и отговорна работа, се обръщаме към жените от ДПС", каза заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев на срещата.

Парламентарната група на ДПС на среща с кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, 11 май 2023 г. От ляво надясно: Йордан Цонев, Ахмед Ахмедов, Филиз Хюсменова, Елван Гюркаш, Хасан Адемов, Петър Чобанов
Парламентарната група на ДПС на среща с кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, 11 май 2023 г. От ляво надясно: Йордан Цонев, Ахмед Ахмедов, Филиз Хюсменова, Елван Гюркаш, Хасан Адемов, Петър Чобанов

По думите на Цонев "има натрупано напрежение в обществото" покрай главния прокурор. "Тази инициатива (за отстраняването му - бел.ред.) е и в унисон с това, че всички партии говорят за съдебна реформа, но ДПС е единствената, от която преди година и три-четири месеца са внесли проект за промени в Конституцията".

"Имате нашата пълна подкрепа за тази тема", каза Цонев.

ПП-ДБ се съмнява, че заявката за Гешев е фасада

Съпредседателят на коалицията ПП-ДБ Христо Иванов подкрепя заявката на Габриел за отстраняването на главния прокурор, но постави под въпрос сериозността й. Той припомни, че и други министри "са пробвали това" и поиска по-дълбока реформа в правосъдието.

Вече двама министри - служебният Янаки Стоилов и Надежда Йорданова от кабинета "Кирил Петков", искаха предсрочно прекратяване мандата на Гешев, но ВСС отказва. При последното гласуване през юли 2022 година само двама членове на съдебния съвет подкрепиха искането на Йорданова.

Христо Иванов
Христо Иванов

Според Христо Иванов въпросът е как това няма да се превърне в поредния напразен опит при настоящия състав на ВСС и при начина, по който е започнал да се конституира следващия ВСС.

"Тоест как си представяме онзи състав на ВСС, който може да се произнесе обективно по една такава инициатива, за да има тя резултат", каза той.

По думите му "след странния инцидент с г-н Гешев, който повдигна толкова много въпросителни и съмнения за инсценировка, той вече вероятно е нетърпим дори за онези сили, които доскоро са го крепели на поста". Той нарече Гешев "човек достигнал отвъд своята полезност".

"Ако на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила например на Сийка Милева, разбираме, че това няма да е никаква съществена промяна", каза Христо Иванов.

Според него важен е въпросът каква е идеята на ГЕРБ и Мария Габриел за промяна на прокуратурата, на ВСС и на цялата система.

"Чух, че тя (Габриел) каза конституционни реформи, но искаме да чуем подробности, за да не стане просто смяна на един неудобен главен прокурор с някоя по-удобна фасада със същото съдържание", каза Иванов.

ПП-ДБ вече каза, че няма да промени позицията си след номинацията на Габриел и няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG