Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сарафов е поискал ВСС да освободи Ясен Тодоров като негов заместник в следствието


Ясен Тодоров
Ясен Тодоров

Зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов е поискал Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи Ясен Тодоров като негов заместник. Това съобщи правният сайт „Лекс“.

Предложението е направено в сряда. Ден по-рано Сарафов каза, че обмисля да поиска оставката на Тодоров заради коментарите му за разследването на взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев на 1 май на пътя Самоков-София.

„Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност. В себе си обмислям дали да не предложа на ВСС освобождаването на г-н Ясен Тодоров от административна длъжност зам.-директор на НСлС", каза Сарафов пред БНР.

Той допълни, че Тодоров не може и не изразява позиции на НСлС.

Предложението на Сарафов трябва първо да бъде разгледано от Комисията за атестирането и конкурсите. След това трябва да бъде внесено за обсъждане и гласуване в Прокурорската колегия. Не е ясно дали той е изложил мотиви и какви са те.

Ясен Тодоров беше назначен за зам.-директор на НСлС през декември 2021 г. по предложение лично на Гешев, а не на Сарафов. Тогава Тодоров вече работеше в НСлС от две години, където беше повишен след конкурс. Преди това той беше следовател в столичното следствие, инспектор от Инспектората към ВСС, както и член на съдебния съвет.

В понеделник Сарафов съобщи, че израелският експерт, който е пристигнал в България час и половина преди инцидента и е направил оглед на място веднага след него е бил доведен от Тодоров по "разпореждане на г-н Гешев".

"Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието", каза Сарафов.

Междувременно в сряда служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че при взрива до колата на главния прокурор не е използван тротил, а друго вещество, рядко използвано в България.

Веднага след инцидента Сарафов каза, че при експлозията е избухнало взривно устройство с около 3 кг тротилов еквивалент и че целта на взрива е била "да убие" пътуващите в колата.

По-късно експерти и самият министър отрекоха тези твърдения. Демерджиев опроверга и това, че Гешев е пътувал в колата със съпругата и двете си деца. Впоследствие Сарафов се разграничи от главния прокурор и каза, е бил подведен от думите му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG