Връзки за достъпност

Извънредни новини

При взрива до колата на Гешев не е използван тротил, каза Демерджиев


Вътрешният министър Иван Демерджиев
Вътрешният министър Иван Демерджиев

При взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев не е използван тротил, а рядко използвано вещество. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в сряда.

Той посочи, че в случая е използвано друго вещество, което рядко се използва в България.

"Това дава определени насоки при разследването", добави министърът. Той повтори твърдението си от преди дни, че няма начин взривът да проникне в колата на Гешев, която е била бронирана.

Зам.-главният прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов каза, че при експлозията до автомобила на Гешев на 1 май е избухнало взривно устройство с около 3 кг тротилов еквивалент и че целта на взрива е била "да убие" пътуващите в колата.

"Очевидно този взрив е имал за цел нещо друго, то трябва да бъде изяснено в хода на следственото дело", каза още министърът. "Мисля, че някой друг дължи извинение за това, че подведе българските граждани".

След експлозията експерти изразиха съмнения, че взривът е бил с три килограма тротилов еквивалент. Според тях пораженията от такова количество и вещество щяха да бъдат по-големи. Съмнения породиха и снимките от мястото, които не кореспондираха с твърденията на прокуратурата за голям кратер и четири-пет метра огнен стълб.

В сряда Демерджиев каза още и че МВР вече разполага с конкретна информация за лица, които са свързани с взрива срещу главния прокурор. По думите му тъй като обемът на данните е голям, част от тях се обработват от анализатори от Европол. Той не даде повече подробности.

Новината идва, след като преди близо седмица Демерджиев опроверга и други твърдения на прокуратурата. Тогава той каза, че главният прокурор не е пътувал със семейството си по време на експлозията - твърдение, което заместникът на Гешев Борислав Сарафов направи в деня на взрива. Впоследствие Сарафов каза, че се е подвел по думите на Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG